DARRERA HORA

martes, 1 de noviembre de 2011

POSSIBLE EVOLUCIÓ DEL TEMPS PRÒXIMS DIES

Fa vora dues setmanes enrera us comentava que aquest anticicló que es troba a l'est d'Europa era molt probable que s'hi quedés força temps en aquella posició per que en aquest època, en aquella zona continental ja es refreda força la superfície i el sol ja no és capaç d'escalfar-la i això serveix de base perfecte per un anticicló d'aquestes característiques. També us vaig comentar que mentre segueixi allà, nosaltres aniriem rebent l'embat de diferents situacions d'inestabilitat i precipitacions, unes més discretes i altres més abundoses.

Donç bé, l'anticicló segueix allà i no te massa intenció de bellugar-se. Després que en la seva primera setmana en aquella posició ja s'hagin registrat més de 200mm en alguns punts de Catalunya i més de 100-150mm en molts altres, ara afrontem una segona setmana en que en tornarem a registrar molts. I això no és tot, per que sembla que la setmana vinent, la cosa podria continuar encara en marxa.

Concretant pel que fa a aquesta setmana, en aquest mapa previst per dijous a migdia, podem veure aquest enorme embossament fred en alçada que se'ns va apropant, degut a que l'anticicló de l'est d'Europa li fa de barrera natural a la seva circulació que seria habitual d'oest a est i l'obliga a circular de nordoest a sudest, cap a nosaltres. A nosaltres ens arribarà a llepar la isoterma de -25ºC a 5500m ja de cara a divendres.



Demà dimecres ens anirà entrant ja la part capdavantera de l'embossament fred. De fet, ja avui dimarts es nota en alçada la seva aproximació i ja podríem avui mateix tenir alguns ruixats o fins i tot tempesta local en alguns punts del País.

Aquesta aproximació de l'embossament ve reflexat en aquest mapa isobàric previst per demà, on podem veure aquest front que ja es va acostant, però si us hi fixeu be, sobre el litoral català hi ha una línia d'inestabilitat.




Això no és més que aquest reflexe de l'aire fresquet que va entrant ja i la aportació d'humitat dels vents que encara avui i demà seran d'origen clarament marítim. Per tant, avui i demà, possibilitat de ruixats aïllats i alguna tempesta local de distribució irregular. Avui potser més probables, demà més locals encara i més focalitzats a zones litorals. Tot molt aïllat!!

Demà dimecres, com que els vents ja aniran girant a sud en zones de terra endins, és possible que de cara a la tarda, també puguin engegar les precipitacions en el quedrant nordoest i especialment en zones de muntanya ben encarades a sud.


Dijous ens arriba el front i per tant el fred en alçada es farà una mica més marcat. En aquest mapa podeu veure representat el fred en alçada que s'espera per dijous:



Això farà augmentar el risc de precipitacions que en un principi poden ser força extenses i afectar força comarques. De fet, a primeres hores de dijous i gràcies a que els vents encara podran tenir component marítim, no es descarta algun aiguat en punts del litoral, possibilitat que anirà disminuint a mesura que avanci el dia ja que els vents lentament aniran girant a sud-sudoest. On si que les pluges seran intenses, abundants i persistents al llarg de tota la jornada de dijous és al Pirineu i Prepirineu en les seves cares sud. I també hi podrà ploure amb ganes en punts de les comarques de ponent i centre del País. A la resta les pluges podran fer acte de presència en qualsevol moment del dia, però molt més discretes que en les zones citades anteriorment.

En aquest mapa isobàric podeu veure com dijous ja tenim el front al damunt:



I divendres podria arribar el torn de les comarques de l'est de Catalunya. L'embossament d'aire fred serà molt marcat i els aiguats podrien fer-se molt importants en punts especialment del litoral i prelitoral. Ho anirem seguint!!