DARRERA HORA

domingo, 13 de noviembre de 2011

DIMARTS CANVI IMPORTANT DE TEMPS

Ja portem dues jornades de molts núvols en moltes comarques i de ruixats. Ahir els ruixats van ser exclussius del litoral nord de Girona i avui han estat més extensos, afectant comarques del litoral i prelitoral de Girona i sobretot de Barcelona.

Per demà dilluns cal esperar una altra jornada molt similar a les dues anteriors. Molts núvols arreu i possibilitats de ruixats, en aquest cas però més probables en el sector litoral i prelitoral de Tarragona i de forma menys probables al de Barcelona. Al de Girona difícilment s'hi presentin tot i que no es poden descartar del tot.

En el mapa següent previst per dimarts de matinada, podem veure com de nou, un embossament fred ens va arribant per l'oest de la nostra posició i a més, per no perdre el costum de les darreres vegades, en topar amb el mar calentet, ens formarà una baixa entre les costes peninsulars i les Balears.



En el següent mapa ho podem veure en mode isobàric amb el front entrant ja pel sud i oest de Catalunya i gestant-se ja la baixa sobre el mar. Amb aquesta disposició de peces, cal esperar que dimarts hi hagi precipitacions ja de matinada en punts de Lleida i Tarragona, extenent-se al llarg del matí i tarda a l'àrea de Barcelona. De moment, les comarques Gironines bona part del dimarts quedarien al marge de la situació ja que la baixa quedaria un xic massa al sud pels seus interessos.

Atenció a les pluges per que podrien ser importants en molts punts ja que en alçada entra molt de fred, fins a -20ºC a 5500m i en superfície els vents marítims impulsats per la baixa aniran molt carregats d'humitat i a més seran relativament càlids la qual cosa podrà afavorir la convecció.



Seria ja la matinada de dimecres i de fet bona part de la jornada de dimecres que la baixa pujaria una miqueta més al nord, impulsant vents més allevantats cap al sector nordest del País que juntament amb l'aire fred que s'aniria imposant en alçada farien ploure de valent en aquella zona a l'hora que pel centre i sobretot sud del País i hauria un tendència a la millora molt ràpida per l'entrada de vents més eixuts amestralats impulsats per la mateixa baixa en el seu camí més al nord:



I aquí podem veure representat el que us explico per dimecres a mode de mapa isobàric.



Resumint....Dilluns amb molts núvols arreu del País i ruixats al sector est de Tarragona i esporàdicament a Barcelona, dimarts amb pluges abundants i generals a les comarques de Barcelona, Tarragona i Lleida, més disperses a les de Girona. I entre la nit de dimarts i la jornada de dimecres, pluges abundants a les comarques de Girona i nord de les de Barcelona millorant clarament el temps a la resta del País.

Demà dilluns al vespre intentem desgranar quines son les àrees que poden sortir més afavorides per l'embat d'aquest nou temporal de pluges.