DARRERA HORA

viernes, 23 de diciembre de 2011

POSSIBLES BOIRES GEBRADORES

Com us comentava a l'entrada anterior, avui divendres hem tingut boires extenses i persistents en punts interiors.

Aquí teniu un radiosondatge d'aquest migdia de Madrid que també és una zona interior i on podeu veure que hi havia una inversió tèrmica entre la superfície i els 1500m molt i molt marcada. Mentre en superfície la temperatura amb prou feines pasava dels 5ºC, a 1500m era superior als 14ºC. Això és el que ha permès que en zones fondes es mantinguessin les boires tota la jornada:

De mapes



Demà dia 24, ens arriba un front poc actiu però que farà que baixin les temperatures a tots els nivells. A més, el vent agafarà empenta i molt probablement, les boires demà escamparan i no podran fer-se persistents.

Ara bé, a partir de Nadal i en dies següents, els vents encalmaran, l'aire fred s'anirà dipositant a les zones fondes i podran tornar a formar-se boires. En aquest cas, en superfície el fred enmagatzemat serà força més potent que el que teniem avui i per tant, allà on es puguin fer persistents les boires, aquestes podrien fer-se gebradores i deixar paisatges en algunes valls com el de la foto:

De mapes


Malgrat tot, potser el dia de Nadal encara no tindran prou força per fer-se persistents per que el tap a 1500m ja no serà de 14ºC com en el dia d'avui i aquest només serà de 3 0 4ºC. Serà possiblement a partir de Sant Esteve que les boires, Malgrat el tap no sigui molt marcat, per la mateixa estanqueïtat de les masses d'aire i recurrència d'humitat, tindran ja més possibilitats d'agafar persistència.