DARRERA HORA

viernes, 23 de diciembre de 2011

BONES PERSPECTIVES PER GENER

Primers símptomes clars de que alguna cosa està canviant i que d'aquí a uns 12 o 15 dies pot canviar la llei de temps a l'hemisferi nord. Portem molts mesos de zonal potentíssima que provoca que la processó de depresions circuli a latituds molt altes, degut a un JET molt tensat, amb molt poques curvatures i per tant, amb domini anticiclònic a latituds mitges. Això podria canviar a partir de Reis.

Fixeu-vos amb aquesta gràfica que ja us he mostrat en altres ocasions. Ens trobem en la primera pujada clara de la línia vermella des de que vam iniciar aquesta tardor-hivern. Primer escalfament estratosfèric. A veure si és capaç de pujar força.




Les previsions diuen que sí. Que aquesta línia vermella encara pujarà força més. Mireu el mapa estratosfèric d'avui a l'hemisferi nord:



Compareu-lo amb el ue hi ha previst pel dia de Sant Esteve. Clarament ens mostra un escalfament estratosfèric sobtat que faran pujar en aquella zona les temperatures de les inferiors a -40ºC i -50ºC que tenen ara a fins i tot -12ºC. No està malament l'escalfament que es preveu. Com dic, el més important de moment en el que portem de temporada:



Aquest escalfament el que podria provocar és un debilitament del vòrtex polar. Això traduit a les nostres latituds ho notarem amb ondulacions molt més marcades del JET i per tant, això significa que el fred que h estat ausent durant bona part de desembre a molts punts de l'hemisferi nord, segurament començarà a extendre's per arreu.

En alguna d'aquestes ondulacions del JET, nosaltres també tindrem les nostres possibilitats de rebren. Ho haurem de seguir. Tot això seria ja entrat el 2012 per que porta uns dies entre que s'escalfa l'estratosfera i tot plegat es reflexe en superfície.

Com a mínim el que sembla és que l'amosfera al gener es tornarà molt més dinàmica del que ha estat desembre i per fi es trencarà l'hegemonia total de la circulació zonal. N'estarem atents!!