DARRERA HORA

lunes, 26 de diciembre de 2011

L'HIVERN NO ESTÀ PERDUT

És ben cert que aquest hivern meteorològic que vam iniciar l'1 de desembre, de moment, s'està comportant molt anticiclònic i sense moviment i ni molt menys entrades fredes remarcables ni possibilitats de neu com ens agradaria.

Son molts els que es lamenten i ja perden la paciència i no és gens extrany llegir a molts llocs allò de: "aquest hivern ja està perdut". Quants hiverns no hem sentit la mateixa cantinella dels pessimistes i al final hem acabat sucant!!!

Si em permeteu us posaré alguns exemples de nevades copioses a Barcelona. Els més sonats!!. Grans nevades precedides de situacions idèntiques o molt similars a l'actual:

Gran nevada de Nadal del 1962:

Aquesta era la situació 10 dies abans d'aquell Nadal gloriós. L'Açorià abraçant-nos en forma de falca i amb lleugera entrada freda com la que es preveu per d'aquí a uns dies just abans de finalitzar aquest any:



Només 10 dies després, la gran nevada del 1962:



Gran nevada del 5-6 de gener del 1985

Això és el que passava 10 dies abans d'aquella nit de Reis gloriosa. Acorià agafant-nos en forma de falca amb amb lleugera entrada freda com la que es preveu per d'aquí a uns dies just abans de finalitzar aquest any:



I només 10 dies més tard aquells Reis gloriosos:



Potent nevada del 31 de gener del 1986

Només 7 dies abans d'aquella espectacular nevada teniem l'Açorià abarçant-nos en forma de falca i amb lleugera entrada freda com la que es preveu per d'aquí a uns dies just abans de finalitzar aquest any:



Nomes 7 dies després potent nevada:



Nevades 14-15 desembre de 2001

Aquesta situació segurament ja la recordareu molts més de vosaltres per que és m´s recent. Només 9 dies abans d'aquella nevada, Açorià gairebé sobre nosaltres com molts d'aquests dies de desembre hem tigut i seguim tenint:



Només 9 dies després tots sabeu el que va passar:



Situació prevista per aquest 29 de desembre de 2011

Aquesta és la situació que es preveu segons els mapes per d'aquí tres dies. Açorià en forma de falca abraçant-nos amb lleugera entrada freda similar a la que es veia en anteriors mapes que us he mostrat:



Només faltaria per acabar aquesta entrada, saber quin mapa serà el que tindrem només uns 9 o 10 dies després d'aquest 29 de desembre, més enllà de Reis. Ja veurem!!

I amb això no vull dir que hagi de passar res eh!! El que vull dir és que no s'ha de ser pessimista. L'història ens demostra que les grans situacions de nevades han requerit d'un potent anticicló de 1030-1035Hpa o superior al voltant d'Açores. Després, la resta és questió de paciència.

Continuarà.........