DARRERA HORA

jueves, 26 de enero de 2012

QUE PODRIA PASSAR DIUMENGE?

Fa dies que parlem que a partir del cap de setmana les temperatures baixaran amb molta claretat i també es parla de possibles canvis més importants. La configuració dels centres d'acció que tindrem a partir del cap de setmana fan pensar en que podem tenir uns quants dies d'oportunitats de veure precipitacions amb fred i per tant potser neu a cotes més baixes del que seria habitual.

Diumenge tenim la primera oportunitat, de baixa probabilitat, però bé, no deixa de ser una primera oportunitat de canvi. Anem a veure que ens mostren els mapes per diumenge per entendre una mica la situació.

Per començar us faré una comparació. Segons el GFS, diumenge ens passaria una bossa freda pel damunt amb temperatures de l'ordre de -35ºC. Aquí en teniu el mapa:



I aquí teniu el mapa del GFS del 21 de novembre de 1999. Mapa molt similar amb la diferència que el fred en alçada era una mica més potent i que a 1500m ens entrava la isterma -6ºC-7ºC quan per aquest diumenge es preveu la -4ºC. Les presion aquell dia també eren més baixes amb la qual cosa els geopotencials baixos van permetre que la cota de neu també toqués mínims. La bossa d'aquella dia també era una mica més extensa i abarcava més territori. Ja sabeu que va passar a la Costa Central i molt concretament a Barcelona aquell dia:



Per aquell 21 de novembre es preveia un dia sense complicacions i estable. I així va ser al 90% de Catalunya. La bossa freda però va generar ruixats amb convectivitat sobre el mar que de forma molt local van afectar la Costa Central amb el resultat per tots conegut.

Per aquest diumenge la situació és similar si es mantenen els mapes. La previsió si som objectius és de dia estable amb pas d'alguns núvols i amb aquesta possibilitat que al damunt del mar es generi convectivitat. Igual que aquell dia del 1999. La possibilitat de que afecti algun tram de costa és baixa tot i que existeix i per tant no es pot descartar.

De fet, si mirem els meteogrames de la Costa Central d'aques matí veurem que pel que fa a l'embossament en alçada la línia negre que és la de la sortida principal del GFS, va ben sola en el seu pronòstic. La gran majoria de la resta de línies no veuen aquesta possibilitat de que l'embossament ens passi pel damunt ni tampoc de que hi hagi aquestes precipitacions. Aquí teniu encerclat el que us explico:




I que ens diuen la resta de models? Donç la majoria ens mostren aquest embossament escorat un pel massa a l'est de la nostra posició. Aquí teniu el WRF:



El NOGAPS:



L'Europeu:



O el GEM:



Així donç, anem a seguir els models de cara a diumenge per que encara pot canviar la cosa per que queden moltes hores.

Si sent objectius amb el que es veu als mapes ara mateix haguessim de fer una previsió, hauríem de dir que diumenge seria un dia variable, estable en conjunt però amb aquesta petita possibilitat de ruixats i potser algun fenòmen tempestuós sobre el mar que no es podria descartar de forma local que pogués tocar terra ferma. I que si es donés el cas de que toca terra ferma, la cota de neu seria imprevisible(sempre a cotes baixes) degut a la possibilitat de desplomaments.

Per tant, possibilitat baixa de sorpreses el diumenge, però no descartables ni mlt menys. Si al 1999 va passar, aquesta vegada també podria ser.