DARRERA HORA

domingo, 8 de enero de 2012

EL FINAL DEL TÚNEL

Final de novembre, tot desembre i el que portem de gener, hem estat i estem patint les conseqüències de tenir gairebé al damunt nostre un potent anticicló. Això s'ha traduit en temps molt sec, més càlid de l'habitual etc.

Sembla que ja comencem a veure-li el final a aquest particular Via Crucis meteorològic. Si mirem un meteograma per la Costa Central Catalana referent a temperatures a diferents nivells, de moment no veurem gran cosa. Sí que es veu una certa tendència a la baixa de les línies indicadores, però en qualsevol cosa res destacable. Ja canviarà, ja. Per que la resta de peces dels mapes comencen a encaixar:



Una de les coses que sí que comencen a destacar, és aquesta tendència a la desinflada de les baixes presions a la nostra zona. Ho podeu observar en aquest meteograma:



O ho podeu observar també en aquests mapes de a continuació que son del model Europeu i més concretament de la mitjana dels seus ensembles. Actualment ens domina l'anticicló:



A mig termini fins i tot encara ens dominarà de forma més sòlida però si us hi fixeu rebrà un atac en alçada amb reducció de geopotencials per la seva banda oest.



I a llarg termini clara desinflada de les altes presions i canvi d'escenari:



La clau de tot és que tot el desembre i el que portem de gener, al pol nord han dominat les molt baixes presions i les previsions indiquen que a mig i llarg termini, al pol nord s'han d'anar aposentant les altes presions. Això comportarà que el JET hagi de patir ondulacions importants afectant els centres de baixes presions i les masses fredes latituds més baixes que en el que portem de tardor i hivern. Aquí teniu un mapa previst a mig-llarg termini de l'hemisferi nord on podeu veure aquesta bicefàl.lia anticiclònica al pol nord:



I tot plegat gràcies com us comentava dies enrera a aquest escalfament estratosfèric que com podeu veure en aquesta gràfica ha estat molt fort(línia vermella)i que ja ha arribat al seu tope i comença a baixar. La trasferència a la troposfera es produeix en uns 7-9 dies i quadra perfectament amb el que passarà al pol:



Aquí teniu un mapa actual de l'estratosfera on es veu la zona aquesta càlida que si la comparessim amb uns dies enrera, ja s'ha desinflat una mica:




Però això no és tot. Per d'aquí uns quants dies es preveu un nou escalfament estratosfèric encara molt més potent que l'anterior i fins i tot amb temperatures lleugerament positives a aquelles alçades. Això podria donar continuitat al nou escenari que encetarem d'aquí a poc més d'una setmana i mitja. Aquí teniu el mapa d'aquest nou escalfament previst:



En definitiva, paciència que ja es veu el final del túnel i sembla que en aquest cas no se'l menjaran els gregs. Ho anirem seguint!!