DARRERA HORA

martes, 31 de enero de 2012

NEVADES A LA VISTA

Atenció a l'episodi de fred i precipitacions que encetem demà dimecres i que es podrà perllongar fins dijous matinada i potser matí en algunes comarques. No tant per les quantitats de precipitació que es podran recollir que seran entre minces i modestes en general sinó per que moltes d'elles seran en forma de neu amb les afectacions que això sol comportar al territori.

Aniré al grà per que sinó aquesta entrada es podria fer eterna i no entraré en masses detalls.

Mireu...Demà a migdia i tarda ja tindrem configurada aquesta baixa cap al País Valencià:



En aquesta posició inicial, les bosses humides a 700Hpa que son les que afavoreixen les precipitacions en aquestes situacions, afectaran amb els seus màxims les comarques Gironines i nord-Barcelonines. Per tant, demà a entre el migdia i sobretot tarda serien aquestes comarques les afectades per les precipitacions més abundants. Degut a que son vents d'origen marítim, cal esperar que siguin les comarques de més a l'est les més afavorides.



Va avançant dimecres i arribem al vespre. La baixa es desplaça cap a les Balears.



Les bosses humides a 700Hpa començen a afavorir ja més plenament les comarques Barcelonines i també les Tarragonines. Lògic per que amb aquesta posició els vents humits incidirien més cap al centre i sud del Litoral. En canvi a les comarques Gironines tot aniria girant més a nordest marcat, vent més fred però a l'hora més sec que faria que allà lentament al vespre i nit anessin remetent les precipitacions.



Arribem a la matinada-matí de dijous. La baixa comença a fer camí cap a l'est de les Balears.



Els vents van girant cada vegada més a nordest més freds però més secs i per tant ls bosses humides cada vegada van més a la baixa resistint com poden entre la Costa Central el nord del litoral de Tarragona. Les precipitacions per tant anirien restringint-se cada vegada més en aquestes àrees:



I atenció al que podria passar(estaria per confirmar) dijous avançada la tarda i vespre en que si us fixeu, les isòbares que eren marcadament de nordest fred i sec, viren per unes hores un xic més a est arreplegant una mica d'humitat:



Això podria crear un front de retrocés(això estaria per confirmar) que ens entraria pel nordest i que podria arribar a donar ruixats de neu a qualsevol cota en un primer moment a les comarques Gironines desplaçant-se cap a les de Barcelona. Així ho podem veure en aquest mapa d'humitat a 700Hpa per la tarda vespre de dijous:




Així donç i resumint després de l'exposat:

Demà dimecres dia molt ennuvolat a tot el País. Al matí ja podria sorgir algun ruixat aíllat difícil d'ubicar però en general aguantarà.

A mesura que avancin les hores, especialment a la tarda, aniran generant-se ruixats a les comarques de Girona i nord de Barcelona els més importants a litoral i prelitoral on podran ser entre febles i localment moderats però també podran formar-se'n cap a més a l'interior d'aquestes zones en general de caràcter feble. De fet, de ruixats se'n podran crear en d'altres punts del País però sempre molt més dispersos i febles i fins i tot hi haurà algun punt on no arribi a precipitar.

Al vespre-nit tendència a anar-se desplaçant les precipitacions cap a les comarques de Barcelona i Tarragona especialment les del Prelitoral i Prelitoral però també arribarien a la Catalunya Central a l'hora que anirien desapareixen les de Girona i nord de Barcelona. En aquestes zones les precipitacions podrien ser entre febles i moderades i localment de certa intensitat ja que en entrar m´s aire fred en alçada s'afavoreix molt més la creació de núvols més efectius. Aquestes precipitacions anirien perdent pistonada a mesura que ens acostem al matí moment en que lentament anirien fent-se més febles i més disperses fins acabar desapareixent per complet.

La cota de neu dimecres en general seria d'uns 800m tot i que a la zona de Girona ja podrien iniciar-se en uns 500-600m baixant ràpidament de cota al vespre a 200-300m esporàdicament per sota. Entrada la nit cota ja de 200-300m a bona part del País baixant progressivament fins a nivell de mar avançada la matinada i matí de dijous.

I deixem en condicional el front de retrocés que us comentava pel vespre i nit de dijous a divendres per que la cosa encara no està del tot clara.

Bé, donç aquesta és la meva opinió del que pot passar però entre aficionats i professionals hi ha opinions per tot per que és una situació molt complicada de preveure. Per tant, a seguir-ho minut a minut i sobretot esteu atents a les previsions de demà al matí a primera hora per si hi ha canvis de darrera hora en la posició de la baixa.