DARRERA HORA

viernes, 20 de enero de 2012

ELS ENSEMBLES

A petició d'un lector d'aquest blog que m'ho va demanar ahir a través d'un comentari, penjo aquí la manera de consultar els ensembles del GFS i com fer-ne la lectura.

Hi ha multitud d'adreces on poder fer aquesta consulta dels ensembles, però jo només en posaré una per no fer massa larga aquesta exposició. Heu d'entrar en aqesta adreça:

http://www.meteociel.fr/modeles/gefs.php

I us sortirà aquesta imatge:



O clicar en aquesta adreça que abarca més terirtori Europeu i us sortirà aquesta altra imatge:

http://www.meteociel.fr/modeles/gefs.php?carte=1



Hi ha com us he dit altres adreces que no només es limiten a Europa sinó que abarquen molt més hemisferi i planeta, però per començar a jugar amb els ensembles ja n'hi ha prou amb quedar-nos a prop de casa.

El que heu de fer tot seguit, sigui un enllaç o l'altra anteriors, és clicar amb el ratolí en el punt del mapa d'on volgueu obtenir un meteograma dels ensembles i us sortirà una imatge com aquesta:



Fixeu-vos que hi ha tres nivells de línies. Les de dalt son les de la temperatura a 850Hpa. Les del mig les de la temperatura a 500Hpa i les de sota del tot les de les precipitacions. Les línies indiquen l'evolució d'aquests ítems en els dies que us marca a sota del panell.

Heu de tenir en compte que la línia negre és la determinista, és a dir la que pertany a la sortida principal del GFS i per tant l'anomenada probabilística per ser la que és més probable d'acomplir-se.

La línia vermella no és més que la mitjana de tots els ensembles. va be per fer-se una idea del que ens diu el conjunt del model.

I la resta de línies de colors son la resta dels ensembles que s'obtenen a partir d'introduir petites variacions en les condicions inicials del model i que pel mateix efecte papallona fa que el devenir de cada línia esdevingui diferent de la resta.

Per regla general allò que apunten la majoria de línies és el que se sòl acomplir si ho marquen a curt termini en el temps, però això no sempre és així i de vegades la que mana és la negre encara que tota la resta diguin el contrari.

Per acabar, a banda d'aquests tres ítems de temperatura a 850, 500 i precipitació a sota del panell trobem una franja groga on diu:

T850 T500 RR - Pression RR
ThetaE 850 CAPE -Temp 2m
Vent 10m - Vent&T. 850hPa

Aquí ens dona opció de poder veure altres panells on podem veure també l'evolució de la presió, temperatura en superfície, etc.