DARRERA HORA

domingo, 22 de enero de 2012

AO I METEOGRAMES

Les previsions pels pròxims dies indiquen una progressió de l'índex AO fins a valors negatius pròxims als -3. Fa molts mesos que no assolim valors d'aquest tipus i és que la zona de l'Àrtic porta mesos dominada per les molt baixes presions amb retenció de les masses molt fredes en aquella zona. Ara hi ha una clara tendència a la zona a augmentar les presions permetent que les masses fredes que porten allà temps retingudes, puguin progressar cap a d'altres zones de latituds més baixes.




Pel que fa a casa nostra, si agafem un meteograma del GFS corresponent a la zona de la Costa Central Catalana, podem observar pel que fa a temperatures, tant a 1500m(850Hpa) com a més de 5000m(500Hpa) aquesta tendència clara a la baixada de temperatures progressiva més enllà del divendres de la setmana vinent:




I pel que fa a la desinflada de l'anticicló, comentar que tot i que la tendència és a anar minvant la seva força, entre dimarts i dimecres(encerclat) tindrem un repunt marcat de presió, previ a l'arribada d'un front entre dijous i divendres, front que per cert com us deia ahir haurem de seguir la seva evolució per que si ahir semblava que havia de ser actiu, avui segons mostren els models sembla que no seria tan actiu com en un principi semblava. En qualsevol n'haurem de seguir la seva evolució.



El més important al marge de l'activitat que pugui o no portar el front de dijous-divendres, és com acabarà interaccionant l'embossament fred que porta associat en alçada en situar-se a la Mediterrània. I és que entre el que se'n pugui derivar a la Mediterrània i el potent anticicló que hi haurà entre Europa i Rússia es podria generar un escenari com us deia ahir cap a més fred i precipitacions. Podeu veure això de les precipitacions marcat en requadre en el meteograma anterior!!

Ho seguirem!!