DARRERA HORA

lunes, 9 de mayo de 2011

RESUM FOTOGRÀFIC D'AHIR DIUMENGE

Ahir va ser un dia en que a la Vall de Camprodon es van poder observar núvols baixos tipus cúmuls, amb aquestes formacions nuvoloses complementàries anomenades "pileus" en uns casos i "velum" en d'altres.

Segons l'Atlas Internacional de núvols, la diferencia entre el pileus y el velum radica en que el pileus te forma de barret o caputxa i poca extensió horizontal, mentre el velum te forma de vel i està més extès.

El pileus és indicador de molta més inestabilitat ja que es forma per que el creixement rapidíssim d'un núvol cumuliforme atravessa un altra núvol quedant-se aquest segon com a barret del primer.

En aquest cas que ens ocupa del dia d'ahir, es tractava de la varietat velum, cosa que indica inestabilitat però no tanta com si hi hagués el típic pileus.

De FOTOS MAIG 2011


De FOTOS MAIG 2011


Aquest tipus de formacions nuvoloses complementàries com us he comentat, son símptoma d'inestabilitat i de fet, això es pot comprovar en aquestes dues imatges. Entre la primera i la segona imatge només hi ha una diferència d'un quart d'hora i podeu veure com el núvol agafa ràpidament un bon desenvolupament vertical.

De FOTOS MAIG 2011


De FOTOS MAIG 2011



I per que pogueu veure la diferència entre el pileus i el velum, compareu aquesta imatge que he extret de google images(aquesta no és meva)i veure-ho com hi ha força diferència amb les anteriors. En aquest cas es tracta clarament d'un pileus:




Malgrat tot, diferenciar ambdues varietats no sempre és fàcil i en els casos que comporta dubte, la cosa va una mica a decisió de l'observador.