DARRERA HORA

sábado, 14 de mayo de 2011

ATENCIÓ AVUI AMB LES TEMPESTES

Avui dissabte haurem d'estar molt atents a les tempestes que ens puguin afectar, no només a la tarda, sinó també al vespre, nit i potser fins i tot matinada de demà.

En l'episodi d'avui cal destacar la gran extensió i durada de les bosses d'humitat en alçada que habitualment son reflexe de les zones exposades a rebre precipitacions i que a la tarda ocuparan bona part del territori:



Però també cap al vespre es mantindran ocupant bona extensió:



Cal destacar les temperatures elevades en superfície que es trobarà el sistema frontal en arribar a casa nostra i que servirà de ben segur de bon combustible per afavorir la convecció. Aquest podria esdevenir avui un dels factors claus en la força que pugui agafar tot el sistema i és que en arribar la part més activa de la línea frontal, les elevades temperatures en superfície causades per la elevada insolació que haurem tingut bona part del matí accentuaran i molt el gradient tèrmic vertical:



L'entrada d'aire fred en tots els nivells és molt cridaner per que es produirà de forma brusca. Aquest és el mapa previst de temperatures a uns 5500 metres d'alçada per la tarda:



I en poques hores el refredament és evident:



El mateix observem a 1500m i fins i tot encara més marcat. Aquest és el mapa de tarda:




I aquest el del vespre amb una caiguda brusca de la temperatura en algunes zones de fins a 8 o 9ºC en molt poquetes hores:



Aquesta caiguda ràpida de temperatures a tots els nivells atmosfèrics pot originar un gradient tèrmic vertical molt important i afavorint de forma molt clara les ascendències. Tot plegat i veient que la massa d'aire més freda i seca arribaria gairebé de cop, fa pensar amb la possibilitat de linies de turbonada amb ventades molt potents en moments de tempesta i calamarsades. A banda de la possible virulència de tot el sistema, la persistència de les bosses d'humitat en alçada, fan pensar en registres de precipitació molt importants en alguns punts. D'una banda en zones del Prepirineu i prelitoral ben orientades a sudoest i d'altra banda zones afavorides al típic fenòmen del rebuf.

I és que la traca final de l'episodi serà precisament deguda a aquest rebuf que podria afectar a partir del vespre algunes zones del litoral comprès entre el nord de la Costa Daurada i el sud de la Costa Brava i que podrien deixar anar fortes precipitacions a la zona. Ho podeu veure en aquest mapa de vents en superfície previst pel vespre nit d'avui, on es pot observar com entre la tramuntana del nord del litoral i el mestral del sud, hi ha una zona "buida", on els vents son més aviat d'origen marítim. Aquesta zona "relativament neutre" de vents afavorirà que al llarg de força hores les nuvolades es quedin atrapades en aquella zona al mateix temps que se'n generin de noves.