DARRERA HORA

lunes, 2 de mayo de 2011

PREVISIONS ESTACIONALS PEL MES DE MAIG

Us comentava a finals del mes de març que segons els models estacionals, possiblement tindríem un abril més calorós de l'habitual i amb força pluja.

En quant a temperatures aquests models la van encertar de ple. Ho podeu veure en aquests mapes provisionals del meteo.cat en els quals a la dreta hi ha el mapa que escenifica la desviació dela temperatura respecte la mitjana climàtica. Està clar que arreu de País les temperatures han estat superiors a les habituals.



Altra tema és el capítol de precipitacions. Aquí els models van punxar. S'esperava un mes plujós i si mireu al mapa de la dreta, també de meteo.cat, podeu veure com la ha plogut menys del que seri habitual, a excepció d'una franja de l'extrem sud del País on hi ha plogut moltíssim.



Per aquest mes de maig, aquests models estacionals ens indiquen que serà un mes lleugerament més càlid del normal però sense exageracions(res a veure amb l'abril).




I també ens indiquen la possibilitat de que plogui bastant més de l'habitual.



Vull recordar que aquests models des d'octubre només han errat en dues ocasions, contant aquest mes d'abril passat, i que per tant tenen certa fiabilitat i no fiabilitat nula com alguns comenten.

Això sí, ens trobem a la primavera que és una època d'intercanvi de masses d'aire i per tant l'època de l'any més boja i amb més volatilitat dels centres d'acció junt amb la tardor i per tant, és en aquestes dues estacions de l'any en que la fiabilitat d'aquests models és una mica més baixa que no pas a l'hivern o a l'estiu, estacions meteorològicament parlant més estables.