DARRERA HORA

sábado, 7 de mayo de 2011

QUE POT ACABAR PASSANT LES PRÒXIMES HORES?

Tal com us comentava aquest matí a primeres hores, no havieu de fer cas del que deien els mapes per aquest matí, per que de precipitacions i ruixats n'apareixerien en qualsevol punt del territori i així queda palès en l'actual imatge del radar:



Interessant l'imatge del meteosat d'aquest matí de la Península on es veu molt clarament aquesta franja de nuvolositat més desenvolupada i ben definida que atravessa la península pel seu centre, de sud a nord. Aquesta línea de núvols és clarment un reflexe de la línea de convergència on es troben d'una banda els vents de sudoest i de l'altra els de sudest, obligant els núvols a creixer amb força.



Reflexe de la mateixa línia en forma de precipitacions en el radar de la Península:



Mentre aquesta línia de convergència va avançant cap a nosaltres, anem mirant aquests mapes que ens mostren la posició de la petita bossa freda en alçada prevista per les 18h:



I la posició prevista per les 21h aproximadament afectant molt en especial l'extrem sud del País i litoral Tarragoní:



En aquest mapa us he fet una ratlla negre, just en el punt en que hi haurà la línea de convergència de vents aquesta tarda i vespre. Fixeu-vos com d'una banda arriba el sudoest i de l'altra el sudest. Quan es troben els dos vents es veuen obligats a tirar cap a munt amb la humitat que porten associada i aquesta humitat va creant núvols importants a mesura que va interaccionant amb l'aire fred en alçada que va trobant.



De fet, veient el mapa anterior podeu pensar que tot plegat quedarà concentrat a l'Aragó i nord del País Valencià que és un hi haurà la línea de convergència.

Donç bé, malgrat els núvols creixeran amb força en aquella zona, també és cert que la tendència de tot plegat és a avançar de sudoest a nordest amb el pas de les hores i trobant-se molta humitat a tots els nivells. A més, tenim unes condicions de cizalla molt importants, més importants com més cap al sud. Aquestes condicions afavoreixen molt també els creixements verticals.

Resumint, les condicions més favorables per veure grans tempestes i que he intentat plasmar en el següent mapa, es trobarien d'una banda cap al sector de ponent de color rosa, on les tempestes podrien anar acompanyades de fortes ràfegues de vent, deixar caure molta aigua en poca estona i anar acompanyades de fenòmens severs com esclafits i pedra o calamarsa.

I trobaríem una segona zona, possiblement afectada més tard que la anterior zona, que seria l'extrem sud del País, litoral i prelitoral Tarragoní i sud del de Barcelona on a banda d'aquests fenòmens adversos comentats abans, l'orografia hi pot jugar un paper molt important ja que les muntanyes poden fer de palanca de l'humitat dels vents marítims i alimentar si cap, encara un miqueta més les tempestes que ja de per sí arribarien amb força. No seria gens descabellat de pensar que en aquestes zones es poguéssin registrar quantitats de precipitació pròximes als 80mm.

A la resta del País, també hi ha risc de ruixats i tempestes. De fet, no se'n lliure d'aquest risc cap ni una zona, però les més fortes, violentes i amb més acumulacions d'aigua serien les comentades amb anterioritat.



A veure que acava passant. A mí m'agafarà una mica lluny de les zones alertades ja que estaré a Camprodon i allà, malgrat pugui haver ruixats i tempestes, res tindran a veure amb les del sud, ponent i meitat sud del litoral i prelitoral. Que gaudiu de la situació!!