DARRERA HORA

domingo, 22 de mayo de 2011

AVUI DIUMENGE, MÉS TEMPESTES

Avui diumenge ens entra un lleuger fluxe de vents del nord en alçada que fa que les temperatures a mitja i gran alçada baixin una mica i per tant, combinat amb les altes temperatures que tenim en superfície, rebifi una mica més l'inestabilitat a casa nostra.

En aquest mapa a 5500m podem veure amb aquesta coloració groga més clareta que tenim aquest aire més fresc a sobre nostre.



Fixeu-vos en una de les claus d'avui per veure on poden rebrincar amb més força les tempestes. En superfície a les hores centrals del dia les temperatures seran molt elevades cap a ponent, comarques de Lleida i interior de Tarragona. Per tant, serà en aquestes comarques que el gradient tèrmic vertical podrà generar moviments ascendents de l'aire més contundents.

Això sí, mentre en aquestes zones comentades es vagi escalfant el terra, cap a la meitat nord, degut a la seva orografia(muntanyes)les nuvolades ja creixeran amb potència i per tant, serà a la meitat nord i especialment en zones de muntanya que començaran a produir-se tempestes.

En aquest mapa podeu veure amb molta claretat com en superfície ve representat amb una taca de color lila, la zona del nostre País en que les temperatures en superfície seran més elevades. I son les comarques que he comentat abans de ponent i interior de Tarragona.




Com us deia, les tempestes s'iniciaran cap a la meitat nord en àrees de muntanya. Per veure quin serà després, amb el pas de les hores, el seu moviment, cal anar a buscar al mapa d'humitats i vents a 3000m que és on hi haurà els núvols que seran més productors de precipitacions.

Podem veure com d'una banda a les comarques de Girona els vents aniran de nordoest a sudest(mireu mapa de sota) i per tant, les tempestes que es puguin generar al Pirineu central i oriental, podrien desplaçar-se cap a l'interior de Girona ja perdent pistonada, per després anar al prelitoral ja força més desgastades i potser arribar amb una mica de sort, ja desgastadíssimes en algun punt del litoral Gironí. El motiu del desgast en aquesta zona del nordest és que no hi haurà ingredients addicionals per potenciar les tempestes.

En canvi, a les comarques interiors hi podem veure com els vents en aquella alçada aniran orientats de nord a sud(mireu mapa de sota) i per tant, les nuvolades del nord amb les seves masses humides associades aniran viatjant cap a les comarques de ponent i interior de Tarragona per després fins i tot anar a petar al mateix litoral deles comarques de Tarragona encara amb una mica de força.

En canvi cap a Barcelona, els vents just en arribar al nostre prelitoral, on arribaven de nordoest a sudest, fan un gir de sobte a nordest que fa que no ens puguin arribar les nuvolades a nosaltres. Per tant, tota la zona de les comarques de l'est de Barcelona no hauríem de patir per cap mena de complicació amb el temps avui diumenge.






I per acabar comentar que a diferència de les comarques del nordest on he comentat que les tempestes en el seu camí s'anirien desgastant, en les comarques de ponent i interior de Tarragona, les tempestes es trobaran dos ingredients addicionals que faran que la cosa es pugui complicar una mica.

D'una banda el que comentava abans del mapa de temperatures en superfície amb aquella taca lila de temperatures molt elevades a ponent i interior de Tarragona que faran que els ascensos i conveccions puguin ser molt marcades i d'una altra banda un línea de convergència que es produirà en aquella zona. Això ho podeu veure en el mapa de sota. He marcat amb un cercle aquesta zona en que els vents al seu oest venen d'una direcció i per la seva banda est venen de la direcció oposada. Això també obligarà als dos vents en trobar-se a haber de ascendre creant encara més inestabilitat.

Per tant, compte amb aquesta zona de ponent i interior de les comarques Tarragonines que malgrat potser no hi caiguin les tempestes amb més quantitat d'aigua, sí poden ser les més ferotges i amb algun fenòmen sever associat tipus calamarsa o pedra. Al litoral Tarragoní algunes tempestes poden arribar amb certa embranzida també.





I de fet, si us fixeu, aquest matí, ara que encara son les 8.45h algunes nuvolades amb alguna precipitació cap a la zona de Tarragona ja ens estant donant una pista de que aquella zona avui serà activa de cara a la tarda, malgrat a mesura que avanci el matí aquests núvols es puguin desfer.