DARRERA HORA

domingo, 20 de noviembre de 2011

TEMPORAL DE PLUGES A LA VISTA

En les pròximes hores es formarà una baixa Mediterrània degut a la interacció de l'embossament d'aire fred en alçada que està arribant a la Península al contactar amb la Mediterrània Occidental.

Dimarts, tal i com podeu veure en aquest mapa isobàric, la baixa se situarà a l'est de les Balears. A diferència de les darreres situacions que hem viscut en que un petit moviment de la petita baixa podia fer que no passés res o que passés molt, en aquest cas la baixa és suficientment ample en quilòmetres com per no dependre tant del seu moviment per que pugui ploure amb ganes en moltes comarques. Això es deu a que al ser força ample és molt ampli el radi d'acció que abarca i per tant serien molts el quilòmetres que hauria de variar la seva posició per fer canviar radicalment el pronòstic. Malgrat tot, caldrà seguir-ho per que en meteorologia tot és possible.

Aquí teniu l'isobàric on veieu la baixa que us deia a l'est de les Balears i una altra al Cantàbric, aquesta última reflex de l'aire molt fred en alçada que va penetrant pel nord de la Península i que a l'hora realimenta la baixa Mediterrània.




I aquí teniu el mapa de 5500m d'alçada on es veu tot l'anterior però més detallat. Bossa freda inferior als -30ºC al nord del Cantàbric i a nosaltres ja penetrant-nos la de gairebé -20ºC. Ja tenim un primer ingredient important que és aquesta penetració freda en alçada que farà inestabilitzar el temps de forma important.



La baixa ens farà arribar en superfície vents humits de mar cap a terra, però el més important és que això passarà a tots els nivells fins els 6000m d'alçada. Vents molt humits a tots els nivells amb penetració freda força contundent a capes mitges i altes. Un còctel digne de les grans ocasions. Hi ha models que donen registres de precipitació de més de 200mm a l'est de Catalunya. Ho haurem de seguir per que podria ser un episodi dels de les grans ocasions.

Això sí, sembla que podria ser la traca final d'un novembre per enmarcar en quant a pluges a casa nostra. Passat aquest episodi sembla que la cosa es calmarà bastant ja en espera del primer embat hivernal de la temporada que malgrat els mapes encara no el veuen ja tenim indicis per pensar que no és massa lluny en el temps. Us ho explicaré en una altra entrada.