DARRERA HORA

miércoles, 23 de noviembre de 2011

ESTAT ACTUAL TEMPERATURA ESTRATOSFÈRICA

Avui us vull comentar un detall que possiblement a molts de vosaltres us sonarà a xino. I possiblement d'altres que hi esteu més posats en matèria en tindreu un mínim coneixement o fins i tot en sabreu un munt sobre el tema.

Es tracta de les temperatures estratosfèriques i la seva relació amb el comportament del temps en superfície. No entraré en detalls per que no és la finalitat d'aquesta entrada però també us dic que prometo en breu fer una entrada explicant com funciona aquesta relació troposfera-estratosfera i tot el que tingui relació amb aquest tema.

Avui només us comentaré que quan es produeix un escalfament súbit estratosfèric i aquest escalfament es produeix per damunt dels 60º del nostre hemisferi nord, al cap d'uns quants dies(entre 1 i 2 setmanes després) es produeix en molts casos un debilitament del vòrtex polar que deriva en un desallotjament fred cap a latituds més baixes. L'alçada que es més eficaç de prendre com a referència a l'hora de fer un seguiment d'aquests escalfaments és l'alçada des 10Hpa.

Aquí teniu una gràfica de l'evolució de les temperatures a 1Hpa entre els 65ºN i els 95ºN. La ratlla vermella és la corresponent al 2010-2011. Fixeu-vos com al llarg de l'hivern passat la ratlla vermella presenta moltes fluctuacions. Cada fluctuació d'aquestes es un escalfament súbit estratosfèric. Mireu també(ho he encerclat en negre) com al llarg d'aquest novembre la ratlla vermella està indicant un refredament progressiu i lògic per l'època però just al final comença a presentar petites variacions que fan pensar que podria patir un escalfament en breu.




El mateix que us comentava per l'alçada de 1Hpa, us ho comento per la següent gràfica que és la dels 10Hpa i que és la que us comentava que és la més eficaç per fer aquest tipus de seguiment. En aquest cas, les fluctuacions d'aquest novembre no son tan evidents però també es comencen a observar.




I el per que d'aquestes fluctuacions? Donç mireu. Al nord i nord-est del Canadà amb data de 2 de novembre s'observa una anomàlia positiva de la temperatura mitjana a l'alçada dels 10Hpa possiblement provocada per un escalfament local en aquella zona.




Un escalfament que uns dies més tard, concretament el 7 de novembre s'extenia més ampliament cap a l'est. Son els primers indicis cap a un possible escalfament súbit estratosfèric en els pròxims dies. Ho haurem de seguir. De fet, observeu com en les gràfiques que us he posat al principi el novembre de l'any passat tot va començar també amb aquestes petites fluctuacions que pocs dies després van portar al primer escalfament súbit estratosfèric de la temporada.



De tota manera, com ja us vaig comentar en una entrada de pronòstics estacionals que us vaig fer el passat 27 de setembre, aquest hivern 2011-2012 no son de preveure tants escalfaments com l'any passat ja que l'activitat solar ha anat en augment i precisament és en aquests cicles alcistes d'activitat solar i en els seus màxims quan menys escalfaments súbits estratosfèrics es produeixen.

Aquí teniu l'entrada de la que us parlo:

http://meteoelpito.blogspot.com/2011/09/models-estacionals-tardor-hivern-2011.html

En aquella entrada també us comentava que justament per aquesta raó(menys escalfaments)es preveia un hivern en conjunt més càlid de l'habitual tot i que, hi havia la possibilitat que el desembre o una part d'aquest, fos força fred. Ja veurem. De moment ja tenim els primers indicis indicadors de fred a molt llarg termini.

Com us he dit al principi, en una altra entrada en els pròxims dies us explicaré com funciona tot això amb profunditat i detall i d'aquesta manera ho entendreu tot molt millor.