DARRERA HORA

lunes, 7 de noviembre de 2011

SEGUIMENT INTERESSANT

Els pròxims dies es presenten força interessants per fer seguiment de models. Ja entrem en temporada de possibles fredorades baixant de latitud i per tant, temps de seguiment de models més acurat per part del qui ens agraden les nevades.

Mireu aquest mapa. És la situació actual d'avui dilluns. L'anticicló que sembla etern en aquesta posició a l'est Europeu-Rússia, finalment sembla ue fa certa intenció de voler començar a bellugar i llença una falca cap a Escandinàvia. Al mateix temps, un nou embossament fred en alçada comença a despenjar-se cap a l'oest Peninsular:



En aquest cas però, l'embossament fred quedarà una mica massa a l'oest pels nostres interessos(de moment) tal i com podeu veure en el següent mapa previst per dissabte i ens provocarà un augment de temperatures respecte les actuals a mesura que avanci la setmana actual. També podeu veure com l'anticicló ja es trasllada a Escandinàvia abandonant l'est d'Europa-Rússia on hi portava força dies. Això pot provocar que l'embossament fred en alçada que treu el nas per l'est Europeu agafi direcció oest empès per la ciculació que provoca el mateix anticicló i atragut per l'embossament que tindrem a l'oest Peninsular.





En aquest altra mapa que ja és el previst per dilluns vinent, es veu clarament les ganes de fer amistad que tenen tots dos embossamenst freds en alçada:



I en aquest altra previst per l'endemà, ja es veu com s'ajunten, creant una zona clara de baixes presions a la nostra zona que ens tornaria a portar força enrenou.



La diferència però aquesta vegada està en les masses fredes que tot aquest moviment podria impulsar cap a nosaltres. Fixeu-vos a una alçada de 1500m, la bossa freda que treu el nas per l'est Europeu.



I com agafaria camí directe cap a la Mediterrània Occidental:



Això ho podem veure més clar i entenedor en els següents mapes hemisfèrics. Mireu com hi ha aquesta bossa freda sobre Rússia amb colors liles a la dreta del mapa:



Una mica més tard, es despenja aquesta pilota freda de la principal i agafa camí cap a la nostra zona amb temperatures de -12ºC a 1500m:



I finalment dependrà d'on es produeixi la fusió entre els dos embossaments que comentava al principi d'aquesta entrada, la bossa freda quedaria frenada a l'est de França o podria arribar a afectar-nos provocant-nos la primera irrupció freda important de la temporada i mb possibles nevades a cotes no habituals.

Ara per ara i amb els mapes actuals, el lloc on es produiria la fusió seria favorable a que a la nostra zona guanyessin la partida els vents de sudest més temperats però molt humits i amb pluges molt potents a la nostre zona. El fred es quedaria a tocar de França i amb nevades importants a cotes baixes a tot el sud d'Europa amb bosses fredes de -8ºC a 1500m en aquella zona. Tot un regal per uns mitjans de novembre.




Haurem d'estar atents a com evoluciona per que no es pot descartar res. Queden molts dies, això és el que diu un sol model(GFS) dels molts que tenim i per tant, de moment ciència ficció total.

Però quines ganes tenia ja de comentar mapes d'aquest tipus!!!!!!!