DARRERA HORA

lunes, 16 de enero de 2012

TENDÈNCIA PELS PRÒXIMS DIES

Mapa actual que ens indica embossament fred sobre la Península que fa que el temps estigui inestable en molts punts i també a Catalunya:



Demà al matí a Catalunya encara hi haurà algunes precipitacions però avançat el dia tindrem ràpid millora i les presions aniran en augment ja que ens començarà a penetrar ja unafalca anticiclònica. Aquesta situació anticiclònica anirà a més i el seu moment àlgid serà dijous en que gairebé el tindrem al damunt nostre. Aquí ho podeu veure:



A partir de divendres i sobretot dissabte desinflada ràpida de les altes presions que permetran una refrescada a tots els nivells de l'atmosfera, senyal que la cosa començarà a canviar. Aquí en teniu el mapa corresponent:



No us refieu massa del que diu la sortida principal del GFS a partir d'aquell moment per que els ensembles van molt forts en sentit de tenir fred a dojo a partir d'aquell moment. En aquesta gràfica de meteogrames corresponents a la Costa Central Catalana podem veure el que us dic. La línia negre és la corresponent a la sortida principal del GFS i de llarg és la més càlida de totes les possibles. Per tant, és d'esperar que en pròximes sortides reculi i comenci a refredar-se com la resta.

Malgrat tot això tampoc és una regla de tres i no seria la primera vegada que les que reculen son les de la resta d'ensembles. Així és la meteo. Aquí teniu el diagrama on es veu el que explico:



Tenim motius per pensar que la línia negre recularà cap al que diuen la resta i no la resta cap a la negre. I aquests motius els trobem en el model Europeu.

Mireu aquest mapa de sota. Els colors clarets vol dir que és la zona on el model no te clar el que diu a la seva sortida principal. EL blau a mesur qe enfosqueix vol dir que cada vegada ho te més clar i el lila i morat vol dir que ho te claríssim.

Si us fixeu, el model a 144h te molt i molt clar que la dorsal anticiclònica, és a dir, el sustent càlid en alçada que alimenta a l'anticicló estarà Atlàntic endins lluny de nosaltres. Sobre nostre mateix el model no les te totes i està sent un camp de batalla modelístic(ara poso ara trec). El fet que la dorsal estigui amb tota seguretat tan lluny de nosaltres, fa pensar que és més que probable que al final, tot el que hi ha més a l'est de nosaltres a la sortida principal, tard o d'hora ho modelitzarà més al damunt nostre.




Per tant, malgrat els models estan indecisos, hi ha molt motius per l'optimisme tot i que vull recordar que en meteo mai no es pot dir blat fins que no és al sac i ben lligat!!