DARRERA HORA

jueves, 19 de enero de 2012

INDICADORS

En el decurs dels pròxims dies de ben segur que podrem fer altra vegada seguiment acurat de possibles canvis importants. Ja veurem en quina mida ens podran afectar aquests canvis a la nostra zona, però ja hi ha indicadors de que alguna cosa s'està movent.

Aquest és un meteograma corresponent a la Costa Central Catalana pels pròxims dies i podem observar clarament com les presions van clarament a la baixa de forma progressiva. Bon senyal de cara a poder ser afectats per canvis en el mitjá o llarg termini:



I potser el que és més important!! L'AO, després de dos mesos i escaig d'estar en mode positiu, la seva tendència és a entrar en fase clara negativa.

En els darrers dos mesos(Finals novembre-desembre-gener) només ha estat capaç de en el millor dels casos estar uns quants dies en mode neutre. El resultat a casa nostra i a bona part de l'hemisferi nord ja l'hem vist. Poc fred en tot l'hemisferi. Al novembre van estar en mode negatiu i el resultat ja el sabeu també, amb moltes pluges a casa nostra amb molt de moviment.

Aquí teniu la gràfica de l'AO. Bàsicament això vol dir que al pol nord després de més de dos mesos d'estar sota domini de les baixes presions que retenen allà el fred sense deixar-lo escapar, d'aquí a uns dies, la setmana vinent començaran a estar dominats allà per les altes presions i el fred podrà vessar a més baixes latituds. A on ja ho veurem. I a més la circulació del JET podrà baixar també a més baixa latitud i per tant poder portar moviment a lloc on la cosa ha estat molt parada en els darrers dos mesos i escaig:



Per tant, en breu, podrem fer seguiment interessant per veure que serà el que ens depararà a nosaltres aquest nou escenari. Ens podria portar molt de fred, ens podria portar pluges però no fred o ens podria portar molts fronts Atlàntics poc actius en general però amb força nevades al Pirineu. El que està clar és que el que no tindrem a partir de la setmana vinent és temps típicament anticiclònic. Això sí que ja ho sabem gairebé segur!!