DARRERA HORA

miércoles, 11 de enero de 2012

CANVIS A LA VISTA

Ja fa uns dies enrera us comentava que ja es veia el final del túnel a aquesta situació anticiclònica persistent. Donç be, ara ja som en portes del canvi que tot just s'iniciarà aquest cap de setmana, de moment amb més dinàmica atmosfèrica, afluixada de les altes presions i refrescament generalitzat i progressiu amb lleugera inestabilització. Tot plegat no massa destacable però clau pel devenir del que en podrà venir després i que sembla serà quelcom important.

A continuació parlarem de l'evolució dels mapes en el curt i mitjà termini que com que tots els models coincideixen i el tenen bastant clar, el faré agafant com a referència el GFS.

Aquest primer mapa ens mostra la situació actual. Dominats plenament per l'anticicló:



Segon mapa. Aquest és previst per dissabte. Inici del canvi. Les peces comencen a bellugar. L'anticicló puja cap al nord i un embossament fred Atlàntic apunta cap a l'Ibèrica. Important tmbé que Europa comença a refredar-se.



Ja a principis de setmana vinent, l'embossament fred arriba a la Península Ibèrica i podria fer d'atractor del megaembossament que hi ha a Europa, però fixeu-vos en un detall i en el qual també hi estan tots els models d'acord i no només el GFS. Al nord d'Escandinavia no hi encara definides altes presions que li donin una circulació meridiana cap a nosaltres de l'embossament fred Europeu i per tant, a falta d'aquesta ajuda escandinava, no acabarà cuallant l'atracció del fred Europeu.



Com que no cualla aquesta atracció que passa? Donç que a mitjans de setmana vinent l'Açorià torna a fer el gest d'abraçar-nos novament però cal fixar-se també en un detall i que seria la novetat que faria canviar el devenir final de la situació. Apareix l'anticicló Escandinau-Rus i a més ho tenen molt clar tots els models fins a aquests terminis.

I aquest anticicló Açorià és el que faria desviar tot el que ve de l'atlàntic cap a la Mediterrània i en aquest cas sí te molta més pinta de poder fer d'atracció del fred que hi haurà sobre Europa per que l'Escandinau a més estarà impulsant en direcció cap a nosaltres aquell embossament Europeu.




Aquí en aquest meteograma de la Costa Central Catalana podeu veure com la presió baixarà en un primer moment(primer embossament fred arriba península cap de setmana), després farà un intent de pujada de presió(l'Açoria farà el gest d'abraçar-nos)i finalment tornarà a caure la presió(nou embossament deixant-se caure a la nostra zona)



Per últim, us poso els mapes dels diferents models a mig termini per que veieu l'unanimitat que hi ha en la formació de la clau de tot plegat que no és més que aquest anticicló escandinau-rus. Abans ja heu vist que el GFS ho veu clar. Aquí teniu l'Europeu que també ho veu clar:




El GEM també ho te molt clar:



I el UKMO també:



Donç paciència per que el canvi a més fred i més moviment el tenim ja segur i en quant a la fredorada posterior, cada vegada va agafant mes força la possibilitat de tenir-la. Ho anirem seguint!!!