DARRERA HORA

viernes, 27 de enero de 2012

TEMPS CAP DE SETMANA

A partir d'avui mateix en que s'ha iniciat un descens tèrmic a tots els nivells i molt especialment a partir d'aquest cap de setmana que iniciem, en que el descens tèrmic es consolidarà amb escréix, podem dir que donem el tret de sortida a la primera onada de fred d'aquest hivern. I per ser la primera no està gens malament la pinta que te de poder-se convertir en una de les més riguroses en molts hiverns. Però d'això ja en parlarem en una altra entrada.

Ara toca analitzar una mica el que pot passar aquest cap de setmana ja que es presenta força interessant malgrat a nivell general de Catalunya no passarà massa cosa i només destacarà el comentat descens tèrmic molt marcat.

Demà dissabte comença a entrar pel nord del País una bossa freda en alçada a uns 5500m amb temperatures al seu centre de l'ordre dels -36ºC. En aquest mapa podeu veure com demà tarda inicia la seva penetració pel nord:



Els vents demà dissabte tarda seran de nord i nordoest als dos extrems del Pais i com sol passar moltes vegades, entre tots dos vents es crea aquest passadís de vents d'origen marítim entre la Costa Central i el sud de la Costa Brava:



Amb aquest escenari comentat, la previsió per demà dissabte seria la següent:

Matí encara amb restes de nuvolositat a la meitat est del Pais amb tendència ràpida a anar-se trencant al llarg del matí i cels més asserenats a la resta del País. A la tarda, l'arribada de la bossa freda en alçada provocarà a la meitat nord, especialment interior de les comarques Gironines i nord de les Barcelonines(zona prelitoral) el creixement sobtat de nuvolades que podran generar ruixats aïllats de curta durada. Amb el pas de les hores i gràcies al fluxe de vents marítims entre la Costa Central i el sud de la Costa Brava també aniran sorgint ruixats al litoral. La matinada de diumenge aquesta possibilitat de ruixats quedaria circumscrita a la zona litoral entre el Baix Llobregat, Barcelonès i Maresme. Podria formar-se alguna tempesta local. La cota de neu a la tarda aniria baixant fins a 500m-600m i de matinada ja podria situar-se en uns 200-300m. Això sí, de matinada i en moments de forta precipitació i allà on el nucli del núvol estigui just a sobre, els desplomaments podrien fer baixar la cota de neu fins a nivell de mar.(demà matí i amb mesoescalars es precisarà aquesta previsió)



Per diumenge es preveu que la bossa freda en alçada ens passi gairebé pel damunt però massa a l'est pels nostres interessos. Per tots és sabut que la zona més activa d'una perturbació és el seu flanc est i en aquest cas estarà dins el mar:




Hi haurà bosses d'humitat a uns 3000m que son les que normalment poden afavorir precipitacions. Aquí en teniu la seva distribució al mapa:



El problema diumenge els que els vents per sota d'aquests 3000m serà de component nord i nordoest a la major part de comarques i per tant això eixugarà l'atmosfera per sota d'aquests 3000m i el que sí podrem veure segurament son aquells típics núvols amb cel variable que deixen penjar precipitació però que no arriba al terra pel fort vent i la baixa humitat.

La única zona on els mapes ens mostren per la tarda de diumenge que hi ha una mica de conflicte de vents i no son tan marcadament de nord-nordoest, seria la zona del voltant de la Costa central(següent mapa), però en cas de caure res en aquesta zona, serien 4 flocs mal comptats. I dic flocs per que la cota de neu en aquest cas ja seria cota 0 amb gairebé tota seguretat.





Per tant diumenge amb aquest escenari s'esperaria un dia amb algune nevades al Pirineu i amb domini del sol però amb alguns intervals de núvols a la resta del País que difícilment deixarien cap mena de precipitació i que només en el cas de la Costa Central i amb molt baixa probabilitat podrien deixar caure algun floc despistat.

Per la complexitat de la ubicació de la bossa freda en alçada que pot patir alguna petita variació, us recomano seguir les previsions de demà al matí pels possibles canvis que poguessin patir.