DARRERA HORA

sábado, 2 de julio de 2011

CANVI DE TEMPS

Aquesta és la situació actual d'avui dissabte al matí. Un embossament d'aire fred es despenja per l'oest de Galícia:




I aquí veiem representat el que veiem en el mapa anterior en forma de mapa isobàric, on l'embossament que es despenja per l'oest Galleg, es representa en forma de front fred. Al mateix temps podem veure com aquest aire fred que es despenja, realimenta una baixa que hi ha al centre de la Península Ibèrica i genera una línia d'inestabilitat que de moment avui afectarà com podem veure, tot el centre peninsular:



Per demà diumenge, l'embossament fred en alçada ja es trobarà posicionat sobre bona part de la Península i nosaltres estarem la seva part capdavantera que sempre sol ser l'àrea on es generen les condicion més favorables per l'inestabilitat, ja que l'aire fred que arriba, es troba amb la massa càlida que tenim i el xoc de masses fa que el potencial d'inestabilitat igui molt elevat.





Aquí tenim representat isobàricament el que veiem en el mapa anterior:



I ja dilluns de matinada i matí, l'embossament fred ja ens afectarà de ple també a nosaltres:




I així queda representat isobàricament amb la línia d'inestabilitat afectant Catalunya:





Per entendre però, com evolucionarà a la pràctica el temps a casa nostra, cal anar a buscar en els mapes previstos a 3000m d'alçada. I és que malgrat el potencial d'inestabilitat del diumenge serà molt més marcat que no pas dilluns, curiosament, les precipitacions seran més quantioses i extenses el dilluns que no pas diumenge.

Mireu el mapa de 3000m per diumenge. Els vents a aquella alçada seran de sudoest, arrencant de molt al sud i arribant força secs a casa nostra. Per tant i malgrat l'inestabilitat serà marcada, encara costarà força que es generin precipitacions abundants i extenses:




De fet, ho podem veure força bé també en aquests altres mapes. Diumenge a les 18h, les bosses d'humitat entre els 200m i els 5500m afectaran bàsicament al Pirineu i al quadrant nordoest del País, amb la qual cosa, cal esperar que la tarda sigui moguda en aquestes zones però encara força aturada a la resta:




En canvi ja al vespre o nit, les bosses d'humitat en aquelles alçades ja van extenent-se a d'altres zones i per tant també ho faran els ruixats i tempestes. Per tant, demà diumenge, no seria fins molt avançada la tarda i ja més aviat vespre, nit i sobretot matinada, que les tempestes es decidirien a sortir del Pirineu i nordoest i avançar cap a la resta del País:



I seria ja sobretot dilluns a partir de la matinada-matí, moment en el que els vents a 3000m ja girarien del sudoest eixut provinent del sud que tindrem la jornada de diumenge al nordoest humit provinent de l'Atlàntic, que les bosses d'humitat sobre nosaltres serien més importants i que les precipitacions es podrien fer més extenses i més abundoses i fins i tot arribar a afectar fàcilment zones litorals que normalment en aquesta època no acaben de ser afavorides per aquestes situacions d'inestabilitat:





Per tant i resumint, diumenge en que malgrat l'inestabilitat potencial serà molt marcada, a les precipitacions els costarà de extendre's fins que no estigui molt avançada la tarda i ja de nit i matinada de diumenge a dilluns les precipitacions aniran guanyant terreny i fent-se més importants i generoses arreu del territori, situació que es podria perllongar bona part de la jornada de dilluns en algunes àrees del centre i est del País, mentre lentament ja aniria tot plegat a la baixa per ponent i sud del País.