DARRERA HORA

domingo, 17 de julio de 2011

TEMPESTES A LA VISTA

Per tenir certesa de quina serà la ubicació dels ruixats i tempestes avui diumenge, només cal tenir en compte un parell de detalls i més o menys quedarà prou clar quines zones seran beneficiades per les pluges i quines no.

Tots sabem que per que es generin nuvolades no n'hi ha prou amb que entri aire fred en alçada. Cal que hi hagi quelcom que motivi o obligui a pujar cap amunt la massa d'aire que hi hagi en superfície. En el cas d'avui, en el mapa següent veure-ho el detonant d'aquesta elevació. Mireu com pel centre del País, hi ha una zona que he intentat representar fent una línia negre per que la veieu més clara, on es troben el vents que venen de l'oest amb els que arriben de l'est. Aquesta línia on topen els vents es diu línia de convergència i és la zona on els vents es veuen obligats a ascendre per que cap dels dos pot avançar horitzontalment en xocar amb l'altra:



Aquest ascens és que provoca que l'aire més càlid i humit de superfície topi amb l'aire fred que entra en alçada i crei potents nuvolades en tota la zona on s'ubica la línia de convergència.

Com que els vents a uns 3000m son de SSO, les nuvolades que es van formant tenen tendència a viatjar en direcció nordest. I com que els vents en certs trams de litoral(entre el Garraf i La Selva aproximadament) han de ser d'origen marítim(veure mapa anterior), ens podem trobar que per efecte palanca de le muntanyes, quan les nuvolades vagin arribant a litoral i prelitoral, aquestes es reactivin amb la nova inyecció d'aire càlid i humit de la mediterrània que anirà ascendint en el seu avenç:



Per tant, penso que aquest mapa del model MASS previst per avui no anirà massa desencaminat en la ubicació de les precipitacions més importants. Recordeu però que parlem de ruixats i tempestes que solen ser molt irregulars i que en un espai de pocs quilòmetres podem trobar diferències d'acumulació de precipitació molt importants. En general les tempestes han de ser en la seva majoria de caràcter moderat tot i que localment alguna podria ser forta.



A la resta del País que queda fora de la taca representada pel MASS, no vol dir que no hagi de fer res. De fet, de ruixats se'n poden formar al llarg del matí en qualsevol punt del País, però seran tots ells febles a excepció dels que es puguin formar en les zones citades anteriorment.

Atenció també al litoral i prelitoral de Tarragona on els vents de mestral hi podran arribar força rescalfats i fer que les temperatures es disparin per unes hores.