DARRERA HORA

miércoles, 1 de junio de 2011

VARIABILITAT PER DEMÀ DIJOUS

Demà serà un dia molt incert en quant a pronòstic ja malgrat hi haurà moltes condicions per críxer nuvolades, els forts vents que bufaran faran que aquestes no puguin organitzar-se amb contundència.

De fet, ens passarà literalment pel damunt un bossa freda en alçada de l'ordre dels -22ºC que inestabilitzarà molt l'atmosfera. De fet, ja estem aquesta tarda començant a notar que els núvols s'han fet molt més abundants en força comarques i fins i tot han donat alguns ruixats.



Demà com deia, el problema serà el vent. Aquest bufarà amb força a tot el territori i molt especialment al nordest i zones litorals de Girona i nord de Barcelona. Però en general bufarà amb ganes a tot el País.

En aquest mapa podem veure com en color vermell especialment i també en verd es representen els punts on és d'esperar que el vent sigui més potent(nordest especialment). En canvi les zones en color blau seria possiblement la zona on els vents no serien tan forts(meitat sud).



Demà quan arribi aquesta bossa tan freda, no es trobarà temperatures massa elevades com va passar ahir dimarts amb el resultat per tots sabut de grans aigüats. Demà les temperatures seran més baixes en superfície i també a capes mitges i per tant el gradient tèrmic vertical no serà tan marcat com ahir dimarts. Malgrat tot, una bossa de -22ºC en un mes de juny en que el sol ja escalfa de valent no és qualsevol cosa i per tant el creixement de nuvolades a priori està garantit.

Com deia abans, el problema serà el vent que al mateix temps que creixin les anirà trencant i per tant, aquest seria un dels motius pels quals demà no son d'esperar grans aigüats amb registres molt elevats de precipitació. Més aviat és d'esperar un temps molt variable amb una mica de tot, amb canvis de temps sobtats en poca estona, amb ruixats de curta durada i amb moltes possibilitats de calamarsa allà on espetegui ja que la bossa freda és de consideració. Es poden formar també algunes tempestes.

Els punts on és més probable que els núvols aconsegueixin una compactació més idònia serien les comarques de Barcelona i Tarragona i sud de Girona que serien les zones on els vents respectarien més als núvols, especialment litoral i prelitoral. Malgrat tot, de ruixats o tempestes demà no se'n poden descartar en d'altres punts.

Malgrat tot és una situació molt complexe de predir per que hi ha molts factors que entren en joc i per tant, us recomano demà matí seguir la previsió diària per acabar d'afinar amb més detall el que pugui passar.