DARRERA HORA

martes, 7 de junio de 2011

PLUGES FORTES I ABUNDOSES

Avui dimarts ens passa pel damunt una línia frontal amb aire fred associat en alçada. No és molt l'aire fred en alçada que ens entra, però si tenim en compte que ahir l'ambient en superfície es va fer més càlid degut a l'acció solar que vam tenir, ja serà motiu més que suficient per poder generar convecció important rreu del territori.

El front estarà estona al nostre damunt. No serà un vist i no vist. Aquí teniu la seva posició a les 18h on es veu que encara el tindrem al damunt:



I aquí la seva posició al voltant de la mitjanit i com podem veure encara estarà estàtic al damunt nostre, tot i que ja deixant d'afectar les comarques de més al sud i ponent del País, però recreant-se en les del nordest molt especialment.



Avui, a banda de la convecció que es podrà generar degut al gradient tèrmic vertical important que explicava al principi, la clau la trobem a 3000m. En aquest mapa que us poso a continuació es pot veure aquesta zona pintada de blau cel que representa la llengua humida amb humitats superiors al 90% a 3000m. És molt ample i afectarà a la totalitat del territori. No només abarca a tota Catalunya sinó a tot l'Aragó. És per aquest motiu que ens afectarà unes quantes hores abans no ens creui amb tota la seva extensió i a més amb pluges importants ja que podran anar-se generant nombroses tempestes.



Avui també jugaran un paper important les muntanyes ben orientades al vent de sudoest. En alguns punts ben orientats especialment del nordest, es podrien assolir o superar els 100mm.