DARRERA HORA

viernes, 10 de junio de 2011

PER QUÈ HI HA CONVECCIÓ MARCADA ENTRE TARRAGONA I BARCELONA?

Imatges del radar de les 15.36h(13.36h solar). Porta moltes hores generant-se ruixats i tempestes cap a l'àrea de Tarragona i que després evolucionant en direcció cap al nordest.

Però per què aquesta convecció en aquella zona concreta?



La resposta la trobem en aquest mapa de vents en superfície. Mireu com just en la zona de generació de ruixats, al voltant de Tarragona, xoquen dos vents de direcció oposada. Per una banda el mestral i de l'altra els vents llevant-gregal. Això crea una linia de convergència que f que quan xoquen tots dos vents, es vegin obligats a tirar cap amunt. Aire humit que entra de mar cap a terra obligat a ascendre i trobant aire fred en alçada, crea totes aquestes nuvolades. Ho podeu veure en aquest mapa de primera hora del matí:



I la situació es mantenia gairebé idèntica a migdia:



I per que evolucionant de sudoest cap al nordest?. Donç per que els vents a 3000m d'alçada son de sudoest i per tant empenyen els núvols en la direcció que els marca aquest vent. Ho podeu veure en el següent mapa:



Això es mantindrà així fins que un dels dos vents vagi perdent la pugna vers l'altra. I sembla que serà el mestral el que perdrà i per tant la generació de ruixats en les pròximes hores(els formats per aquestes condicions explicades), es podria produir una mica més al sud del que ara mateix s'està produint per que aquesta línea de convergència es desplaçaria un xic més cap al sud a la vegada que aniria perdent força.