DARRERA HORA

miércoles, 2 de septiembre de 2009

ELS LLAMPS I ELS LLAMPECS











Els llamps son descàrregues electroestàtiques naturals, dels quals, la llum que generen és deguda al pas del corrent elèctric que ionitza les partícules d’aire. L’electricitat que passa a través de l’atmosfera, calentant-la i expandint ràpidament l’aire, produeix el característic soroll ensordidor del trò que escoltem a continuació del llamp.

Els llamps, per regla general, son provocats per particules negatives del terra i partícules positives del núvols de desenvolupament vertical ( cumulonimbus ).
Cal diferenciar entre llamps i llampecs. Els llampecs també son provocats per partícules positives i negatives, però entre dos núvols. És a dir, un llampec mai toca terra i es queda dins els núvols. Normalment, quan ens trobem amb una tempesta amb llampecs, aquesta sòl anunciar per l'endemà sol i calor.

La tensió que hi ha entre un núvol i un objecte situat al terra és d’entre 1 i 1000 mil.lions de volts i la seva temperatura és superior als 27000ºC. No cal dir, que l’impacte d’un llamp sobre una persona, és molt perillós i fins i tot pot provocar la mort.

El que cal fer en cas de tempesta per evitar mals majors és:

- Si estem a casa, tancar totes les portes i finestres, no posar-nos prop de les instal.lacions elèctriques i no fer servir el telèfon fixe.
- Si anem en cotxe, tancar bé totes les portes i finestres i no tocar cap zona metal.lica del vehicle.
- Si ens enxampa a l'aire lliure, no us eixoplugueu mai sota un arbre ja que son alts i atrauen fàcilment als llamps. La millor solució es reduir al màxim la silueta, però sense arribar a estirar-se totalment al terra. De fet, amb el terra només hauriem de tenir contacte directe amb la sòla de les sabates ja que l'humitat que hi ha al terra també fà de molt bona conductora de l'electricitat.

Per tant, molta precaució amb les tempestes. Els llamps ens poden jugar una mala passada.