DARRERA HORA

miércoles, 23 de septiembre de 2009

EL FENÒMEN DE "EL NIÑO"





Aquest any 2009 el fenòmen de “el Niño” està afectant la zona de les costes occidentals d’Amèrica del Sud. Anem a analitzar molt per sobre que és aquest fenòmen del què molts n’hem sentit a parlar frecuentment i que pocs saben massa bé que és.

El fenòmen de “ el Niño”, consisteix bàsicament, en la presència d’aigües anormalment càlides al Pacífic, a les costes occidentals d’Amèrica del Sud. Això es produeix, entre d’altres factors, per variacions anòmales de les zones d’altes i baixes presions a l’Oceà Pacífic, cosa que fà, que aleshores es produeixin anomalies en la circulació general atmosfèrica i oceànica.

Aquest fenòmen afecta especialment les costes occidentals d’Amèrica del sud i en especial a Perú, on a les seves costes s’observa un augment del nivell del mar pronunciat que fà desapareixer moltes platges i a més es produeix un augment molt important de l’activitat convectiva al nord del País.

Però aquest fenòmen no afecta només a aquella zona concreta, sinó que també té relació amb moltes altres petites o no tan petites afectacions en el clima a escala mundial.

Les afectacions a escala mundial son moltes i ara no les analitzarem, però concretament, pel que fà a Europa i en especial a casa nostra, que és el que més ens interessa, el “Niño” el que fà, és que el temps marcadament estable d’estiu amb cels molt despejats i absència de pluges destacables, es perllongui per més temps del que és normal. en canvi, l’hivern sòl ser més fred i humit.
Com ja hem pogut comprovar, aquest estiu s’ha allargat força més del normal a casa nostra, patint un agost més propi d’un mes de juliol. Ja veurem, si també es compleix això d’un hivern més fred i més humit del normal. Tant de bò.