DARRERA HORA

domingo, 29 de abril de 2012

FRONT POTENT DE TEMPESTES LA PRÒXIMA NIT I MATINADA

La pròxima nit i matinada ens entra un embossament fred bastant marcat en alçada que farà que al damunt nostre se'n formi una mesobaixa i ens impulsi una línia d'inestabilitat en forma de ruixats i tempestes que escombrarà tota Catalunya de sud a nord. Aquí teniu la configuració de tot plegat al damunt nostre vist en l'isobàric previst per la pròxima matinada:


En aquest mapa de sota, podei veure l'embossament fred(colors verds) a 5500m d'alçada amb temperatures de l'ordre dels -25ºC a -26ºC. Això son temperatures molt baixes en aquella alçada per l'època. A més, si us fixeu, quedem just al voral dret de l'embossament que és precisament el més favorable als ascensos de masses d'aire gràcies a que justament enm aquesta zona de l'embossament és on es dona la màxima divergència en alçada i a més es potencia la vorticitat ciclònica:






Anem al gra donç en l'anàlisi del que pot passar. Per començar us presento tres mapes en el que es veu en colors més càlids les zones on l'inestabilitat i per tant les tempestes haurien de crear-se amb més facilitat. En colors verds i sobretot grocs, son les zones on l'inestabilitat serà molt més marcada i aquesta seria la seva evolució al llarg de la nit i matinada.

Com podeu veure, les zones més inestables en començar l'episodi correspondrien al sud i sudoest de Catalunya:




Després la zona més inestable aniria fregant litoral i prelitoral de Tarragona:








I arribaria a litoral i prelitoral de Barcelona:



Especial atenció donç en aquestes zones que marquen els mapes anteriors per que serà justament allà on el risc de tempesta serà més marcat. Les calamarsades podran ser freqüents i la nit i matinada serà sobretot de molt de soroll. Fins i tot hi ha possibilitat en aquestes zones d'algun fenòmen sever tipus esclafit o petit fenòmen tornàdic. No obstant l'explicat anteriorment, el front de ruixats i tempestes també escombrarà la resta del País i de fet, aquí us en mostro la més que probable evolució de les precipitacions al llarg de la nit-matinada i matí resumida en els següents 4 mapes:
Compte especial donç a totes les comarques de Tarragona i litoral i prelitoral de Tarragona, Barcelona i sud de Girona. A litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona no es descarta alguna petita inundació local ja que s'espera a més que localment pugui caure molta aigua en poqueta estona.