DARRERA HORA

domingo, 7 de marzo de 2010

ESPECIAL PREVISIÓ PER DEMÀ DILLUNS 8 DE MARÇ

Especial atenció a la situació que ens espera meteorològicament parlant per la jornada de demà dilluns 8 de març a gran part de Catalunya.

Com podem veure en els mapes que a continuació us mostro, es formarà una depresió a l'alçada de les Balears que ens enviarà vents de recorregut marítim ben carregadets d'humitat que ens portaran, com podrem veure a través d'altres mapes de més abaix, precipitacions amb una de cota de neu que com després analitzaré, podrà ser molt baixa i fins i tot arribar tocar la mateixa linea de mar.

En aquest primer mapa del model GFS previst per les 6h de demà dilluns, veiem la depresió ja formada cap a les Balears, enviant vents de procedència marítima que ens garantiran les pluges especialment a tota la meitat est. És important veure que els vents en aquest primer mapa, tenen força recorregut per sobre el mar, la qual cosa farà que al llarg del matí i de forma transitòria, les temperatures en punts de Girona i Barcelona pugin una miqueta i per tant també la cota de neu es faci més elevada. I per cert, també és important com aquesta baixa de les Balears inicia un intent de crear un pont entre ella i una altra baixa que hi ha entre Itàlia i Grècia.




En canvi, si ens fixem en aquest segon mapa, el més important és que ja s'ha creat un pont entre ambdues baixes i els vents si us hi fixeu segueixen tenint procedència marítima, però el seu origen i la majoria del seu recorregut no és pròpiament marítim sinó que ja venen més del continent on hi haurà molt fred enmagatzemat. Això farà que els vents a la tarda i vespre de demà es mantinguin humits i a més ens vagin aportant cada vegada més aire fred i vagin fnt baixar progressivament altra vegada la cota fins ben abaix.




Ara us poso tres mapes de precipitacions previstes pel model Hirlam. El primer mapa és el previst per les 6h de demà dilluns. Podem veure com les precipitacions més importants en un principi correspondran l'àrea de Tarragona i Lleida.




En aquest altra mapa previst per les 12h del migdia de demà, ja veiem com les precipitacions s'extenen a d'altres punts de Girona i Barcelona.




Les precipitacions es mantenen en els mpes previstos per les 18h de demà:




I es mantenen també per la mitjanit de dilluns a dimarts, potser enretirant-se ja una miqueta de les comarques del nordest.




I passem ja al tema que més interessa a molts. El tema cotes de neu. En aquest primer mapa previst per les 6h de demà dilluns podem veure com la cota de neu estarà entre 200-300m a gran part del País i segurament en qualsevol cota a les comarques Tarragonines i del sud de Lleida.




En aquest segon mapa previst per les 12 del migdia de demà dilluns, podem veure el que abans us comentava. Els vents de recorregut marítim faran pujar al llarg del matí i migdia la cota de neu a tot el País, però en especial a Barcelona i Girona. La cota de neu a Barcelona i Girona estarà en uns 600-800m i a Tarragona i Lleida estarà en uns 200-300m.




I el que tots estem esperant.....En aquest darrer mapa previst per les 21h de demà dillun veiem el que us comentava. Els vents tindran menys recorregut marítim, suficient per mantenir les precipitacions i en unes cotes que tornen a caure en picat i de forma progressiva. Les cotes estaran en uns 100-200m a Girona i Barcelona i lleugerament per sobre a Tarragona i Lleida. I de cara a la mitjanit ja de dilluns a dimarts, les cotes de neu encara han de baixar una miqueta més.




Resumint, a partir d'aquesta pròxima matinada, precipitacions generals a gairebé tot el País, les més importants obviament, a la meitat est i centre del País. Ja de matinada s'iniciarà el temporal de neu a gairebé qualsevol cota a les comarques de Tarragona i Sud de Lleida, amb pluges destacables a Barcelona i Girona, aquí amb neu a cotes mitges o semibaixes.

Ja demà a la tarda, el temporal de neu a cotes baixes s'anirà extenent a tot el País i no es pot descartar, donat que la cota ha de baixar molt, que la neu pogués arribar a la mateixa linea de mar ja avançada la tarda i vespre de demà.