DARRERA HORA

miércoles, 16 de mayo de 2012

NOVA TONGADA D'INESTABILITAT

Després de que la setmana passada ens fes una primera visita la calor pre-estiuenca o fins i tot li podriem dir directament estiuenca per que es van assolir valors més propis de ple estiu que no pas del mes en el que estem, sembla que aquesta setmana actual ja s'han restablert els valors més propis d'aquestes dates. De moment no es veuen a mig termini, valors de temperatura que s'hagin d'enfilar massa ni tampoc temps estable.

De fet, estem en espera d'una nova inestabilització progressiva que tindrà els seus dies més eficaços en quant a ruixats i tempestes el divendres i dissabte i quedant un diumenge encara amb molta variabilitat i amb força inestabilitat. Les temperatures com després explicaré, pujaran demà dijous per després iniciar un descens lent i progressiu que es faria molt més marcat entre diumenge, dilluns i dimarts.

Mireu!! Aquest de sota, és el mapa del que hem tingut avui. Hem estat en una zona relativament estable, dins aquesta zona de colors taronges i vermells a 5500m que han garantit temps estable. Això sí, com que els vents han estat de nord i fresquets, aquests han afavorit que el dia fos grisot en algunes comarques, sobretot al matí, i fins i tot amb algunes febles precipitacions en algun punt més per sobretauració que no pas per inestabilitat, per que som dins un context estable.




Ara compareu el mapa del damunt, amb el mapa de sota que correspon al que tindrem entre dissabte i diumenge. Ja hi tornem a ser....Ens torna a atacar per la seva banda dreta un embossament fred a 5500m(colors verds) bastant marcat amb temperatures en el seu interior inferiors als -25ºC i que lògicament farà que el temps s'inestabilitzi i molt:




En aquest mapa previst per darrera hora de diumenge es veu molt millor aquest embossament fred del que us parlo i que com podeu veure al llarg de diumenge ja el tindrem instal.lat al damunt de Catalunya. El que passarà és que en el seu camí cap a casa nostra, el divendres i sobretot el dissabte, anirà produint-se el xoc de les dues masses d'aire, d'una banda la freda que ens arribarà i d'altra a càlida que tindrem al damunt. Això farà que tant divendres com dissabte els ruixats i tempestes sovintegin en força comarques, sempre irregulars(res de pluges generals). Això sí, a falta de concretar per que encara falten dies, el fet de que ens penetri la isoterma de -25ºC a 5500m en l'època que estem, és sinònim de tempestes violentes i per tant, haurem d'estar molt pendents del cel en algunes comarques si els mapes mantenen la profunditat de l'embossament fred.





I en quant a temperatures, com us deia, de temperatures estiuenques, no se'n veuen. Al revés, la tendència és a la baixa. aquest mapa de sota representa el que hem tingut avui. Mireu com sobre Catalunya hem tingut fresqueta per que sobretot a l'est del País, teniem aquesta bosseta freda(color verd) fruit dels vents de nord que he representat amb aquesta fletxa negre:




En canvi, de cara a demà ens envaïra aquesta panxa càlida fruit dels vents de sud i sudoest que he representat amb la fletxa negre. Aquests vents de fet, ja son ben típics previ a l'entrada d'un embossament fred. En definitiva, que demà dijous notarem una pujada de temperatures respecte avui:



I després, a mesura que ens vagi penetrant l'embossament fred en alçada i vagin descarregant els ruixats i tempestes entre divendres i diumenge, les temperatures aniran retrocedint fins al punt que dilluns al matí(mapa de sota) amb vents predominants ja de nord, la fresca serà força generalitzada a tot el País.




Estigueu atents donç a les previsions diàries d'aquest blog per que en situacions de ruixats i tempestes de caire convectiu, cal seguir dia a dia l'evolució de la situació per poder afinar amb seguretat els punts més favorables a patir/gaudir aquestes precipitacions. I aquí, en aquest blog, hi serem tots els dies fent-ne la previsió matinal i seguint-ne al llarg de la jornada l'evolució de l'episodi amb resums diaris del que hagin donat de sí els ruixats i tempestes en tota nostra geografia Catalana.