DARRERA HORA

jueves, 10 de mayo de 2012

EVOLUCIÓ PRÒXIMES JORNADES

Sens dubte que aquesta setmana ens trobem en el moment més càlid de l'any fins a la data, amb aquesta primera entrada d'aires càlids del sud, que per altra banda és ben habitual en aquesta època en les nostres latituds.

Fem un cop d'ull a la possible evolució de les temperatures per les pròximes jornades. Avui dijous i demà divendres seran els dies més càlids de la setmana amb diferència. Recordeu sobretot que aquesta evolució de temperatures és la prevista a nivell general però que pel que fa al litoral, dependrà de la formació o no de boires que el comportament de les temperatures sigui un o altra. Si no hi ha boira, farà calor. I si es dona la formació de boira, fins i tot les temperatures es podran fer fresques i arribar a fer-se molest d'anar en màniga curta.

Com podeu veure en els dos mapes següents corresponents a aquestes dues jornades, ens trobem de ple inmersos en els colors vermells intensos i no només nosaltres sinó també tot el centre i sud Europeu:


.



Dissabte ja veiem algunes diferències respecte els mapes anteriors i és que si us fixeu, nosaltres encara estarem amb temperatures molt elevades però per França ja inicia un fort refrescament amb aquests colors més grocs en el mapa:





Serà diumenge que nosaltres comçarem a notar cert refrescament. Aquest refrescament es notarà més al Pirineu i interior que no pas a la Costa on les temperatures no experimentaran encara grans canvis:




I ja seria de cara a dilluns que la desinflada de temperatures seria més notòria i efectiva i tindria reflexe en totes les zones del País. Quedi clar que no ve fred. Seguirà fent caloreta però ja no anta com la que tindrem aquests dies. I potser a primera i darrera hora del dia, el dilluns en algunes comarques de l'interior i Pirineu faci un xic de fresca i s'hagi de tirar de jersei.




I tot això a que és degut? Donç mireu....Avui dijous(primer mapa)ens trobem inmersos dins aquesta bombolla càlida(colors vermells)en alçada que ens garanteix l'estabilitat absoluta i amb predomini de vents en superfície càlids de sud. I en canvi, a partir de diumenge(segon mapa) la bombolla aqesta càlida comença  enretirar-se i si us fixeu, les isòbares ja ens indiquen que els vents seran més de nordest i per tant més fresquets.




Aquest canvi de direcció de vents amb refrescament a tots els nivells no només provocarà un descens de temperatures sinó que també provocarà que a partir de dissabte el temps es faci més inestable al Pirineu amb formació de ruixats i tempestes en aquella zona. Diumenge els ruixats i tempestes es farien més extensos per molts més punts de la meitat nord a mesura que s'anés accentuant l'entrada d'aires més frescos a tots les nivells.