DARRERA HORA

miércoles, 29 de febrero de 2012

S'ACOSTEN CANVIS

Després de molts dies d'hegemonia anticiclònica pel que fa al panorama meteorològic, per fi es veuen canvis a la vist, tot i que siguin més aviat modestos.

Aquest cap de setmana ens entra una mica d'aire fred en alçada que es pot veure representat en aquest model en forma com de taca groga a tocar de l'est de Catalunya:



Aquí podeu veure aquesta mica d'embossament fred des d'un perspectiva mesoescalar i on es pot veure que passarem a uns 5500m d'alçada dels -18ºC actuals d'avui dimecres als aproximadament -25ºC que podriem tenir dissabte:



Tot plegat però, es produirà en un context clarament anticiclònic i per tant poc propens a facilitar l'inestabilitat. En aquest mapa podeu veure les presions que tindrem dissabte i podeu veure com sempre estarem clarament per damunt dels 1020Hpa que son presions força altetes:



Resumint, fruit d'aquest embossament fred en alçada és molt probable que entre dissabte i diumenge es puguin produir alguns ruixats i fins i tot alguna tempesta en punts del Pirineu i Prepirineu degut al seu efecte de palanca orogràfica. A la resta del País, sense descartar-ho del tot, m'atreviria a dir que és molt complicat que pugui haver cap sorpresa degut a que la inestabilitat quedaria "ofegada" per aquestes altes presions dominants. Malgrat tot caldrà seguir-ho per que no és del tot descartable que en algun punt de muntanya de la meitat nord s'hi pogués generar alguna nuvolada capaç de produir algun ruixat o tempesta local.

I de cara a dimarts sembla que encara ens entraria més fred en alçada i de fet, a tots els nivells impulsat tot plegat entre una baixa que es formaria al sud de les Costes Franceses i l'anticicló que estaria a l'oest Peninsular. Entre ambdós centres d'acció es crearia un passadís de vents de caire més aviat continental molt secs i força freds que farien baixar moderadament les temperatures però que poquetes precipitacions ens donaria degut a les seves característiques extremadament seques, tret de que en algun punt típic de rebuf pogués produir-se aportació suficient d'humitat per generar nuvolades productores de precipitacions, cosa que a hores d'ara i mapes en mà és impossible de precisar.

Podeu veure en aquest model la disposició que més probablement agafaran els centres d'acció de cara a dimarts:




El cap de setmana miraré de concretar més respecte aquest possible canvi de dimarts!!