DARRERA HORA

lunes, 13 de febrero de 2012

DEMÀ ENS PASSA UN FRONT

Demà dimarts ens arriba un front. Front que podeu veure representat en aquest mapa isobàric:



Aquí el podeu veure representat en el model GFS per que pogueu veure que és un front que porta al darrera isòbares que parteixen gairebé del pol. Es tracta d'un front polar marítim per que a més aquestes isòbares tenen recorregut sobre el mar com podeu veure si resseguiu la fletxa que he dibuixat i per tant portarà molta humitat associada a diferència dels vents que hem tingut tan secs els darrers dies d'origen continental:



En condicions normals, un front d'aquest tipus ens portaria una forta baixada de temperatures i a més com que trobaria una massa d'aire més temperat i humit a sobre nostre, tot i que la major part d'humitat que porta el front es quedaria als Pirineus, el xoc de masses faria que es pogués reactivar donant molts ruixats repartits per molts punts i fins i tot algun una mica fortet.

Però en aquest cas, a més de deixar-se gairebé tota l'humitat en els Pirineus, com que en arribar es trobarà una massa molt més freda que la polar que porta associada, no son d'esperar reactivacions sinó potser tot el contrari.

Els vents de nord en remuntar el Pirineu donaran precipitacions molt abundants en tota la serralada(més a la cara nord que no a la sud) i aquests vents en sobrepassar el Pirineu es podran rescalfar lleugerament creant com un coixinet d'aire relativament càlid i a més extremadament sec pel damunt de la superfície més freda. Segurament per aquest motiu, a la meitat oest del País, demà és possible que a banda de gairebé no caure res de precipitació(potser 4 gotes), gran part de la jornada fins i tot puguin està els núvols molt trencats i amb estones de sol.

En canvi, cap al nordest els cims menys elevats del Pirineu oriental no seran capaços de retenir tota la humitat del front ni tampoc de rescalfar i secar l'aire per que aquest no haurà de fer el mateix esforç que a l'occidental. Si a més li juntem que al nordest tenim dues grans elevacions com el Montseny i la serralada transversal que poden fer de palanca a aquests vents encara humits, en tota aquesta zona sí que serà més fàcil veure els núvols molt més compactes i fins i tot haber ruixats.

Tot aquest efecte dels vents que us acabo d'explicar el podeu veure clarament representat en aquest mapa previst per demà de vents i humitats per 1500m:




Aquí teniu una imatge del model WRF per demà, que s'aproxima bastant a la idea que jo tinc del que podria passar demà. Tot i així, això no vol dir que fora de les zones que marca el model no es puguin escapar 4 gotes en un moment de compactació de núvols en qualsevol altra zona del País.



Resumint, demà les precipitacions seran persistents i molt abundants a la cara nord del Pirineu, persistents però no tan abundants a la resta del Pirineu, ruixats en punts de Prepirineu especialment oriental, ruixats en punts de l'interior del nordest del País, algun ruixadet dispers en punts del litoral i prelitoral de Girona i Barcelona i possibilitat d'aluna gota o floc en qualsevol altra zona del País.

La cota de neu al litoral estarà per damunt dels 500m-600m, al prelitoral en uns 300-400m i a la resta de zones en uns 100-200m. Vaja, que demà es podrà tornar a veure nevar en punts del nordest, en alguns punts del prelitoral, nord de la depresió central, Prepirineu i Pirineu.

Tot i així, estigueu atents a la previsió diària que es fa cada matí a primera hora en aquest blog per acabar d'afinar ubicació de precipitacions i cotes de neu.