DARRERA HORA

martes, 7 de febrero de 2012

ESCALFAMENT ESTRATOSFÈRIC MOLT MARCAT

Ara fa molts dies que jo no us en parlo però si recordeu, tot el mes de desembre i part de gener anàvem fent seguiment dels escalfaments estratosfèrics per que us apuntava que en el cas que se'n produís un d'important, podria derivar en fredorades importants en algun punt de l'hemisferi nord.

Donç be, sapigueu que aquesta situació que Europa està patint d'invasions fredes deriva a partir d'un escalfament estratosfèric molt marcat que es va iniciar al desembre i que va culminar a mitjans de gener(EL PODEU VEURE ENCERCLAT).



Aquest escalfament va provocar(no sempre passa)que al pol que feia gairebé dos mesos estaven amb molt baixes presions que retenien tot el fred dins el pol, passessin a tenir altes presions dominants. Això ho podeu veure en aquest gràfica de la AO en que podeu veure com a finals de gener es negativitza i de fet encara ara estem en mode negatiu:



Aquestes altes presions dominants del pol han permés que el JET finalment es destensés i que els aires freds per tant, viatgessin a latituds més baixes. En aquest cas, ha estat a Europa on hem rebut de ple. En altres casos, aquestes llengües fredes podrien haver visitat algun altra continent i no haver estat Europa. Això va com va.

Aprofitem que encara ens queden força dies de fred!!