DARRERA HORA

jueves, 13 de enero de 2011

SOL I BOIRES

A partir d'avui i amb el domini d'aquest anticicló, tindrem dos Catalunyes ben diferents. La Catalunya seca i càlida, amb temps dominat pel sol i temperatures suaus i la Catalunya humida, amb boires persistents i temperatures molt baixes.

Parlarem donç de les zones amb boira. Aquests dies, si ens enfilem a una zona elevada, no serà gens difícil veure una imatge com aquesta:




Aquestes zones amb boira seran les més fondes i enclotades de l'interior i de la Depresió Central. El fet de que es formin aquestes boires en aquestes zones i que a més les temperatures siguin molt baixes, és degut a que ens entra un matalàs d'aire càlid a mitja i gran alçada. L'aire fred que és molt pesat, tendeix a quedar dipositat en les zones més fondes com si es tractés del sucre que posem en una tassa de cafe.

Aquest aire fred no pot ser remogut en aquestes zones per que els vents son calmats i per tant allà és manté inmovil. Quan el fred i la humitat son suficients, es produeix la saturació de l'aire i el vapor d'aigua es condensa en forma de petites gotetes d'aigua que formen l'anomenada boira.

El fet de que per ser hivern el sol no te prou força calorífica per escalfar la superfície, provoca que aquestes condicions fred/humitat es mantinguin dia i nit en aquestes zones, fent que les boires edesvinguin persistents.

I aquesta persistència, és imperturbable fins que no apareix vent que remogui aquest aire fred i aquesta humitat. Seria el mateix efecte que quant posem massa sucre en el cafe. Una part del sucre(boira) queda al fons de la tassa i no es desfà. Només removent amb la cullereta(vent) aquest sucre es disoldrà.

I a més, si la temperatura és prou baixa, aquesta boira pot esdevenir gebradora i deixar un bon gruix de gebre en les plantes, tals com la següent imatge:





imatges extretes de google images