DARRERA HORA

martes, 11 de enero de 2011

ANTICICLÓ I ESTABILITAT PER FORÇA JORNADES

Després d'un parell d'anys en que la dinàmica atmosfèrica s'havia comportat d'una manera una mica diferent al que sol ser més habitual en un mes de gener, portant-nos força moviment i força fred, aquest gener de 2011 sembla que vol fer honor al que habitualment tenim a csa nostra per un mes de gener. És a dir sol en general i boires persistents en zones fondes.

Aquí tenim un mapa pevist per demà dimecres, moment en el que ja es veu l'anticicló començant-nos a afectar. Encara quedarem a la seva banda est, cosa que significa que de meoment tindrem un lleuger fluxe de vents de nord que no permetran que de moment les temperatures pugin molt.



I aquí tenim aquest mapa previst ja per la matinada de divendres, moment en que l'anticicló ja ens abraça de plè i això vol dir vent en calma, estabilitat absoluta, Boires persistents a l'interior i temperatures en augment clar fora de les zones amb boira on podran quedar força curtes. No cal dir que les inversions tèrmiques seran molt marcades i que a muntanya les temperatures seran molt elevades per l'època i per tant la ja poca neu que hi ha, patirà de valent per matenir-se a lloc.



I compte, per que el fet de que aquest anticicló ens vingui a sobre en ple gener, és sinònim clar de que tenim molts números de tenir-lo amb nosaltres durant molts dies, fins i tot setmanes. Això és degut a que en superfície en aquesta època hi ha força fred acumulat i l'anticicló que en principi és dinàmic, degut a aquest fred en superfície acava sent també una mica tèrmic. Vaja, que hi ha les condicions ideals tan en alçada com en superfície com per que s'hi tiri força temps ancorat en el lloc on és. I això és difícil de moure fins que el sol no escalfa més i comença a haber més dinamisme atmosfèric. Potser al febrer que el sol ja escalfarà una miqueta més, vingui algun canvi amb cara i ulls. Abans és difícil tot i que no impossible.