DARRERA HORA

domingo, 30 de enero de 2011

JORNADA DE DIUMENGE INTERESSANT

Jornada de diumenge molt interessant des del punt de vista meteorològic. Un embossament fred en alçada amb temperatures inferiors als -30ºC a 5400m, se'ns posarà al damunt dels nostres caps i per altra banda, una baixa a la Mediterrània podria fer que tot plegat es barregés un mica amb humitat i produir precipitacions en diversos punts del País i amb cotes de neu en cotes relativament baixes.

Aquest mapa, és el de la situació actual, ara que estem a primeríssima hora el matí. L'embossament fred ja el tenim gairebé al damunt i una petita baixa impulsa vents humits cap a l'extrem nordest del País. Això es traduirà en vents agregalats en aquella zona que aniran barrejats amb suficient humitat com per que allà tinguin un matí amb força pecipitacions i algunes d'elles d'intensitat.




Com que el fred a tots els nivells que tindran al matí al nordest serà molt similar al que tindrem a la resta de zones de cara a la tarda-vespre i nit, moment en que el temps es podria complicar en aquestes altres zones, fins on sigui capaç de baixar la cota de neu al nordest, ho haurem d'agafar de referència per la resta de zones de cara a la segona meitat del dia i nit següent.

Aquest és el mapa previst per la tarda i vespre d'avui. L'embossament fred és manté estàtic, però la baixa es situa a les Balears, cosa que podria fer que el temps es revoltés de cara a la tarda-vespre i nit en d'altres punts del País. Caldrà seguir el moviment de la baixa exacta, per que d'això dependrà el que pugui passar la segona meitat de la jornada.



Ja parlant de petits detalls, al matí la cota de neu dinàmica al nordest estaria situada en uns 800-900m, però l'aire fred en alçada i l'intesitat més marcada de les precipitacions, podria fer que la neu es pogués veure força més avall, no sent gens descabellat poder veure nevar a 500m o localment per sota d'aquesta cota.

A la tarda i vespre l'aire fred en alçada es mantindrà molt similar o fins i tot una mica més fred tot i que aquest miqueta més de fred es veurà compensada per la pujada del geopotencal, amb la qual cosa les condicions en quant a cotes de neu seran similars a les d'aquest matí. Per tant, la cota dinàmica a la tarda-vespre i nit serà també de 800m però amb capacitat de baixar més avall com he explicat anteriorment.

En resumides comptes, cal estar atents aquest matí al nordest del País, especialment Empordà, per que ens donarà la clau per entendre el que pot passar més tard en d'altres punts. I per altra banda seguirem d'aprop el moviment de la baixa aquesta tarda, per veure com ha d'evolucionar tot.

Per cert i per acabar, seguim amb molta inestabilitat en alçada i per tant, avui també son d'esoerar fenòmens tempestuosos en alguns punts del País. Ho anirem seguint!!