DARRERA HORA

miércoles, 26 de enero de 2011

NEVADES A LA VISTA

Sobre l'episodi que encetem demà a Catalunya, no hi ha massa cosa a comentar ja que està tot bastant clar ja des d'ahir. S'ens formarà una baixa sobre les Balears que impulsarà vents allevantats cap a nosaltres:




Per una banda farà que es recuperin tímidament les temperatures a mitjana alçada i que tot just estiguem amb l'isoterma de 0ºC a 850Hpa quan aquests dies era clarament negativa:



I ens aportarà molta humitat, cosa que farà que les precipitacions abracin gairebé tot el País entre demà dijous i divendres:



El que sí mereix un anàlisi una mica més profund, és el tema de la cota de neu, ja que quan arribin les precipitacions es trobaran grans magatzems de fred en superfície i per tant, el comportament de la cota de neu, no serà el que tocaria normalment per la dinàmica de la baixa.

Fem un cop d'ull a les dades del radiosondeig d'aquest mateix migdia sobre la vertical de Barcelona. A 925Hpa, teniem una temperatura de +1,8ºC a una alçada equivalent a 725m.




De l'interior de Catalunya no disposem de radisondeig, però sí de la zona interior de l'Aragó que te un comportament força similar al de l'interior català. Fixeu-vos que a 925Hpa, la temperatura avui al migdia era de -1,3ºC a una alçada equivalent a 730m.



Ara fem un cop d'ull al mapa previst per demà de geopotencial a 925Hpa. És a dir, el mapa on podem veure a quina alçada es trobarà realment aquesta presió. Si us fixeu, demà el gepotencial baixa respecte avui. En els dos gràfics anteriors haviem vist que estava a uns 725-730m i demà baixa a uns 680m aprox. Això vol dir que les temperatures previstes a 925Hpa es donaran uns 50m més abaix que les d'avui.

Per tant i mirant en el mateix mapa, a tot l'interior i bona part del sud del País, les temperatures previstes aquella alçada de 680m haurien de ser demà d'entre +2ºC i +4ºC. Sabem que a 850Hpa, a una alçada equivalent a uns poc més de 1300m, la temperatura estarà al voltant dels 0ºC. Això vol dir que hi haurà un tram estret d'uns 600m en que la temperatura seria positiva.

Però també sabem que a la serralada prelitoral hi ha muntanyes més elevades de 680m i que per tant faran de pantalla a l'aportació de vents més cálids de l'est en alçades inferiors a la seva màxima elevació, factor que els models no tenen massa en compte habitualment i que faran que es redueixi aquest coixí de temperatures positives i el facin encara més estret. Vaja que la barreja de masses d'aire verticals no serà massa efectiva per que el coixí positiu serà massa estret.

Per acabar, el fet que la baixa no sigui massa forta(isòbares molt separades=vent molt fluix), farà que l'aire càlid no sigui capaç de remuntar tan fàcilment com altres vegades la serralada litoral primer i la serralada prelitoral després. Per tant, la ventilació horitzontal amb aport càlid serà molt poc efectiva de la serralada prelitoral cap endins.





En definitiva i resumint, quan arribin les precipitacions, la cota de neu anirà pujant al litoral, pujarà tot i que no molt al prelitoral i no podrà pujar a l'interior on podrà nevar a totes les cotes.

Les cotes del litoral i prelitoral seran més baixes com més al sud i una mica més altes com més al nord. A l'interior tot i que en general podrà nevar en totes les cotes, penseu que no es tracta de nevada dinàmica, sinó nevada per inèrcia de fred acumulat i que per tant, pot haber comportament extranys de la cota i donar-se el cas que en algunes zones pugui ploure o caure pluja engelant tot i que es d'esperar neu gairebé a totes les zones.




Per acabar, comentar que la nevada de l'interior no pujarà ràpidament de cota com passa altres vegades, sinó que es podria mantenir fins ben avançada la matinada de divendres.