DARRERA HORA

martes, 5 de octubre de 2010

SEGUIMENT NOCTURN DEL REBUF

Des d'ahir al vespre i fins ara mateix que son les 6.45h del matí, davant mateix de la Costa Central, enfront de Barcelona, han anat formant-se continuament núvols productors de precipitacions que s'han mantingut inmòvils allà, sense poder endinsar-se en cap moment terra endins i afectar-nos.

En la sequència del radar, en la qual, recordeu de sumar dues hores al que indica en el panell, podem veure les traces de precipitació que us comento des d'ahir al vespre, fins ara.








Anem a veure dues coses que cal tenir en compte per entendre de que estem parlant. La primera cosa que podem veure, és mitjançant el mapa de llamps, que podem observar que no hi ha ni un sol llamp en tot l'episodi. Podem dir donç que no es tracta de cap tempesta. Per tant no son cumulonimbus i atesa la intensitat dels colors de les traces de precipitació, que en alguns moment indiquen forta intensitat, podem arribar a la conclusió de que es tracta de congestus força desenvolupats.




I la segona cosa que podem veure, és mirant el model MASS previst per la passada matinada. He encerclat la zona on es troben els dos vents. D'una banda el mestral i d'una altra aquesta mena d'est-sudest producte del rebuf que es produeix entre la tramuntana i el mestral.

Justament en aquest punt dins el mar on conflueixen aquests dos vents, es produeix un efecte palanca qu fa tirar cap amunt el vent humit i càlid de la Mediterrània que a mesura que puja va interaccionant amb l'aire més fred que hi ha a més alçada i va formant el núvol. Si aquesta confluència de vents es produís sobre terra ferma, estariem parlant d'un episodi de precipitació estàtica de moltes hores amb acumulacions de molta aigua, tal i com ha passat moltes vegades. De fet, no fa gaires dies, va passar això mateix a Viladecans durant varies hores d'un matí. Van acumular més de 70mm amb un núvol estàtic, mentre a poblacions pròximes gairebé ni va ploure.




Un altra dia amb més temps, intentaré explicar el mecanisme de formació del rebuf.