DARRERA HORA

sábado, 9 de octubre de 2010

CANVI INMINENT DE TEMPS

No vull posar masses mapes i masses tecnicismes a l'hora de fer aquest anàlisi, perque soc conscient de que es tracta d'una situació molt complexe que necessitaria d'un munt de mapes per poder-la explicar bé i segurament la majoria acabarieu ben farts de la meva explicació, per tant, em limitaré a posar únicament 5 mapes que crec que son a grans trets, suficients per entendre cap a on pot anar tot plegat.

El canvi de temps que se'ns tira a sobre es divideix en dues parts. La primera part, és quan aquesta nit-matinada, un front ens escombrarà de sudoest a nordest, provocant que en alçada, a uns 5500m aprox., passem en poques hores de tenir -10ºC a tenir-ne -17ºC. En aquest primer mapa de 5500m aprox. podem veure clarament, com a la dreta els colors son més ataronjats(aire càlid)i a la banda esquerra son més groguencs (aire fred). El canvi d'aire càlid a fred és brusc i a més, es trobarà amb la massa d'aire càlid i humit que tenim en nivells inferiors. Tot plegat serà un cocktail perfecte per la formació de tempestes.





El front ens passarà per sobre a gran velocitat i per tant la durada de les precipitacions serà més aviat curta. Ara bé, tenim molta humitat en totes les alçades i això podrà fer que les quantitats d'aigua que es recullin en poqueta estona siguin importants degut a la elevada intensitat de precipitació. Les quantitats recollides seran però molt irregulars com sempre que parlem de situació de tempestes.

Hi ha una curiositat que cal tenir en compte i és que el front entrarà a gran velocitat pel sudoest del País i a mesura que avanci s'anirà alentint fins arribar al nordest del País, on s'hi podrà recrear més estona. Això bé a significar dues coses. D'una banda, que com més al sud menys duraran les precipitacions i com més al nord podran durar més estona. Per tant, les quantitats recollides, seran superiors al nord. Ara bé, pel que fa a l'explossivitat del front, aquest es mostrarà més vigorós al sud i a ponent que no pas al nord, on arribarà amb menys energia.

De fet, he estat mirant a fons els indicadors d'inestabilitat i el fet que el front arribi de nit, fa que els models comencin a corregir a la baixa aquests indicadors(cosa normal) i per tant, tot i que es poden produir localment fortes ratxes de vent, alguna pedregada o fins i tot esclafits locals més probables al centre i sud del País, jo descartaria la formació de tornados ja que la possibilitat és molt baixa. Si que es poden formar algunes mànegues marines sobre el mar, però el fet que tot plegat passi de nit, farà que no les poguem veure.


I ara passem a la segona fase. A mesura que el front vagi avançant, de matinada es formarà una petita baixa al centre de Catalunya. En el següent mapa ho podeu veure simbolitzat amb una petita T:




I això que significa? Donç que del centre cap al sud del País, els vents giraran a mestral i més eixuts i que cap al nordest del País, els vent tinguin origen marítim i facin que els núvols vagin alimentant-se d'humitat i perdurin les precipitacions. De fet, en aquest mapa de sota podeu veure el gir ciclònic dels vents que us comento.





A partir d'aquí, sembla que la petita baixa anirà lleugerament cap a l'est ubicant-se cap al nordoest de les Balears. Si això passés, tota la zona de l'extrem nordest del País, podria rebre un bon temporal de llevant amb moltes i moltes hores de pluja persistent i abundant. No seria extrany que es poguéssin superar amb facilitat els 200mm en alguns punts en tot l'episodi que sembla que podria perdurar també bona part de dilluns.






I en aquest darrer mapa, es veu com la baixa ja vol començar a baixar cap al sud i en aquest camí cap al sud podria anar afectant tota la banda est de Catalunya. I aquest és el dubte: fins on arribarà la baixa en el seu camí cap al sud i si el temporal de llevant acabarà desplaçant-se cap al País Valencià o es quedarà més al nord afectant de ple a Catalunya. Això ja ho veurem ja que ara encara és massa d'hora per treure'n conclusions.