DARRERA HORA

miércoles, 29 de febrero de 2012

S'ACOSTEN CANVIS

Després de molts dies d'hegemonia anticiclònica pel que fa al panorama meteorològic, per fi es veuen canvis a la vist, tot i que siguin més aviat modestos.

Aquest cap de setmana ens entra una mica d'aire fred en alçada que es pot veure representat en aquest model en forma com de taca groga a tocar de l'est de Catalunya:



Aquí podeu veure aquesta mica d'embossament fred des d'un perspectiva mesoescalar i on es pot veure que passarem a uns 5500m d'alçada dels -18ºC actuals d'avui dimecres als aproximadament -25ºC que podriem tenir dissabte:



Tot plegat però, es produirà en un context clarament anticiclònic i per tant poc propens a facilitar l'inestabilitat. En aquest mapa podeu veure les presions que tindrem dissabte i podeu veure com sempre estarem clarament per damunt dels 1020Hpa que son presions força altetes:



Resumint, fruit d'aquest embossament fred en alçada és molt probable que entre dissabte i diumenge es puguin produir alguns ruixats i fins i tot alguna tempesta en punts del Pirineu i Prepirineu degut al seu efecte de palanca orogràfica. A la resta del País, sense descartar-ho del tot, m'atreviria a dir que és molt complicat que pugui haver cap sorpresa degut a que la inestabilitat quedaria "ofegada" per aquestes altes presions dominants. Malgrat tot caldrà seguir-ho per que no és del tot descartable que en algun punt de muntanya de la meitat nord s'hi pogués generar alguna nuvolada capaç de produir algun ruixat o tempesta local.

I de cara a dimarts sembla que encara ens entraria més fred en alçada i de fet, a tots els nivells impulsat tot plegat entre una baixa que es formaria al sud de les Costes Franceses i l'anticicló que estaria a l'oest Peninsular. Entre ambdós centres d'acció es crearia un passadís de vents de caire més aviat continental molt secs i força freds que farien baixar moderadament les temperatures però que poquetes precipitacions ens donaria degut a les seves característiques extremadament seques, tret de que en algun punt típic de rebuf pogués produir-se aportació suficient d'humitat per generar nuvolades productores de precipitacions, cosa que a hores d'ara i mapes en mà és impossible de precisar.

Podeu veure en aquest model la disposició que més probablement agafaran els centres d'acció de cara a dimarts:




El cap de setmana miraré de concretar més respecte aquest possible canvi de dimarts!!

PREVISIÓ PER DIMECRES 29 DE FEBRER



Per avui dimecres s'espera una jornada molt asserenada arreu del País només destacant el pas d'algunes bandes de núvols prims molt poc importants durant el matí i tan poc destacables que ni tan sols represento en el mapa i la possibilitat de que pugui fer presència en algun moment del dia algun banc de núvols baixos o fins i tot banc de boira marina en alguns punts del litoral. Presència de boires matinals en algunes valls que cap a mig matí ja s'haurien disipat totes elles.

Els vents seran tota la jornada de SSO a totes les zones marítimes.

Les temperatures mínimes seran similars a les registrades ahir i les màximes seran clarament més altes potser a excepció d'alguns punts de primeríssima línia de mar on es podran mantenir o fins i tot baixar respecte les màximes d'ahir.

martes, 28 de febrero de 2012

ADÉU A L'HIVERN METEOROLÒGIC AMB SEQUERA

Demà dimecres 29 de febrer és el darrer dia de l'hivern meteorològic. Passat demà iniciarem primavera meteorològica. I acabem l'hivern amb un dèficit de pluja realment preocupant no només a casa nostra sinó a tota la Península Ibèrica:




El trimestre Hivernal desembre-gener-febrer ha tingut un caràcter "extraordinàriament sec", el que fa que aquest trimestre hivernal sigui el trimestre més sec a Espanya des dels anys 40 del segle passat, segons la Agència Estatal de Meteorología (AEMET).

A Barcelona concretament vam tenir 44 dies seguits sense ploure, des del 3 de desembre fins el 15 de genr, el que fa que aquesta sigui la tercera sèrie seca més llarga a la nostra ciutat des de que es tenen dades.

PREVISIÓ PER DIMARTS 28 DE FEBRER



Per avui dimarts s'espera una jornada molt asserenada arreu del País només destacant la possibilitat de que pugui fer presència en algun moment del dia algun banc de núvols baixos en alguns punts del litoral. A la tarda pot aparéixer algun núvol prim poc important al terç nord del País. Presència de boires matinals en algunes valls que cap a mig matí ja s'haurien disipat totes elles.

Els vents seran tota la jornada de NNE al litoral Gironí i de ESE al Barceloní i Tarragoní.

Les temperatures mínimes seran similars o una mica més baixes i les màximes seran més altes.

lunes, 27 de febrero de 2012

PREVISIÓ PER DILLUNS 27 DE FEBRER





Per avui dilluns s'espera un matí amb cels força assrenats a bona part del País. Arribada amb el pas de les hores d'alguns núvols prims pel Pirineu, de moment poc importants. Avançat el matí poden aparéixer alguns núvols baixos al voltant del litoral central.

A la tarda els núvols aniran en augment a Pirineu i Prepirineu i alguns punts del terç nord, en la seva majoria els núvols seran de tipus alt i mig i sense risc de precipitacions. Cels variables de núvols baixos a litoral i prelitoral entre el sud de la Costa Central el sud de la Costa Brava. A la resta del País cels molt asserenats.

Els vents seran tota la jornada de NNE al litoral Gironí i de ESE al Barceloní i Tarragoní.

Les temperatures avui seran més baixes.

domingo, 26 de febrero de 2012

MAR PLANA COM UN MIRALL

Aquesta tarda poc abans de la posta, a les platges del Poblenou no bufava ni gota d'aire i la mar era plana com un mirall:

De FEBRER 2012


De FEBRER 2012


De FEBRER 2012

AIXÍ ES LLEVA EL DIUMENGE A BARCELONA

Així es veia Barcelona des de dalt de Collserola aquest matí de diumenge, curiosament amb vent molt calmat a la ciutat i boirina cobrint-la i en canvi ratxes de vent considerables a dalt de Collserola:

De FEBRER 2012


De FEBRER 2012


De FEBRER 2012


De FEBRER 2012

PREVISIÓ PER DIUMENGE 26 DE FEBRER




Per avui diumenge s'espera un dia amb cels força asserenats arreu del País, només destacant la presència de núvols al sector occidental del Pirineu, més abundants al matí i amb tendència a ser més trencats de cara a la tarda.

Els vents seran tota la jornada de NNO als dos extrems del litoral, a la Costa Brava i al sud de la Costa Daurada. A la resta de zones marítimes, els vents seran variables amb predomini de SSO al matí i de SSE avançada la tarda.

Les temperatures avui en clar augment, especialment les màximes.

sábado, 25 de febrero de 2012

DISSABTE DE PLATJA

Avui dissabte la temperatura era prou agradable al migdia com per estar-se a la platja prenent el solet o simplement fent un tomb i admirant el paisatge:

De FEBRER 2012


La mar era molt calmada, transparent i a les platges hi havia força gent per ser que estem a mes de febrer:

De FEBRER 2012


De FEBRER 2012

ANTICICLÓ PER MOLTS DIES MÉS

Portem ja uns quants dies d'estabilitat deguda a les altes presions que tenim al damunt que fan que hi hagi absència de núvols o pas d'alguns núvols prims i temperatures diurnes elevades amb gran contrast tèrmic dia-nit.

Sembla que en els pròxims 8-10 dies poques novetats podem esperar en el temps. Si mireu aquest model que ens mostra la situació per demà diumenge, sí que veiem una petita diferència respecte aquests darrers dies i és que l'anticicló es coloca d'una manera que juntament amb una zona de baixes relatives del sud de França faran reforçar els vents de nord i per tant "refrescaran" una mica l'ambient els dos o tres pròxims dies. Això es podrà traduir amb mínimes a partir de dilluns més baixes i màximes un pelet més baixes tot i que seguiran sent agradables:



A partir de mitja setmana, l'anticicló ens seguirà dominant però altra vegada amb reforçament de vents de sud i sudoest. Altra vegada haurem de parlar de temperatures clarament en ascens, especialment les màximes que seran absolutament primeverals a partir de dimecres-dijous:



I de cara al cap de setmana la única possible novetat de la setmana seria la possibilitat de que ens arribés un front o cua de front de caire Atlàntic, segurament molt poc actiu(ja ho anirem veient)que seguament poca o gens de pluja ens portaria. Tot i així l'anrem seguint per que queden molts dies pel cap de setmana vinent:




Resumint, setmana vinent totalment anticiclònica de principi a final, amb temperatures a ratlla els dos primers dies de la setmana i amb temperatures per la banda alta el que resti de setmana. Estabilitat tota la setmana potser amb arribada d'una línia frontal de cara al cap de setmana vinent, de la qual ja en veurem quina serà la seva activitat.

PREVISIÓ PER DISSABTE 25 DE FEBRER




Per avui dissabte s'espera un dia amb cels variables de núvols prims tota la jornada a bona part del País, més presents a la meitat nord i més escassos a la meitat sud.

Els vents seran a primera hora del dia de NNO a totes les zones marítimes però s'anirà imposant el SSO que serà el vent que predominarà gairebé tota la jornada arreu del litoral.

Les temperatures seran molt similars a les registrades ahir.

miércoles, 22 de febrero de 2012

PRONÒSTIC PEL MES DE MARÇ

S'acava febrer i com sempre abans d'arribar un nou mes tothom es pregunta si serà més plujós o si serà més fred, etc......

Febrer ha estat un mes molt més fred i sec de l'habitual a tota Catalunya.

Segons aquest model estacional, el febrer havia de ser nolt més fred que la mitjana climàtica a casa nostra i la veritat és que l'ha encertat de ple:



També ho va encertar en el capítol de precipitacions on pronosticava un febrer amb menys precipitacions de les habituals a casa nostra i hagi ha estat. A més pronosticava força precipitacions per les Balears i com tots sabeu també ha estat així:



Que ens mostra ara aquest model de cara al mes de març que la setmana vinent iniciarem?

Donç be, novament ens indica unes temperatures una mica més baixes de les habituals amb menys anomalia neativa respecte la mitjana que no pas al febrer:




I novament menys precipitcions de les habituals:



Esperem que s'equivoqui al menys pel que respecte a precipitacions per que fa molta falta que plogui.

PREVISIÓ PER DIMECRES 22 DE FEBRER




Per avui dimecres s'espera un dia amb cels asserenats arreu del País al llarg de tota la jornada.

Els vents seran al matí de NNO a totes les zones marítimes. A la tarda es mantindrà el NNO al dos extrems del litoral, bufarà el NNE a la Costa Brava i el SSE entre el nord de la Costa Daurada i la Costa Central.

Les temperatures avui seran més altes.

martes, 21 de febrero de 2012

PREVISIÓ PER DIMARTS 21 DE FEBRER



Per avui dimarts s'espera un dia amb cels asserenats arreu del País només amb la presència d'alguns núvols al matí cap a l'est del País.

Els vents seran al matí de NNO als dos extrems del litoral i de NNE entre la Costa Central i la Costa Brava. A la tarda es mantindrà el NNO al dos extrems del litoral, bufarà el NNE a la Costa Brava i el SSE entre el nord de la Costa Daurada i la Costa Central.

Les temperatures mínimes pugen a muntanya i baixen a la resta de zones. Les màximes avui seran més altes.

lunes, 20 de febrero de 2012

ANTICICLÓ TOTA LA SETMANA

Ja estem a dilluns i tenim per davant una setmana que s'anirà fent dia rera dia cada vegada més anticiclònica.

L'índex NAO pels pròxims dies estarà en mode positiu:




Igual que també ho estarà l'índex AO:



I normalment, quan aquests dos índex estan en positiu, el temps que cal esperar a casa nostra ve dominat per la presència de les altes presions. I així serà en aquest cas. Dimecres ja estarem de ple dominats per l'anticicló:



I segurament divendres serà el dia en que l'anticicló agafarà plena potència i estarem més dins el seu radi d'acció amb temperatures que a les hores centrals del dia ja ens recordaran que som a una setmana d'entrar a la primavera meteorològica:



Per la setmana vinent s'intueixen possibles canvis amb debilitament de l'anticicló que podria permetre l'entrada d'algun front amb lleuger descens de les temperatures.

PREVISIÓ PER DILLUNS 20 DE FEBRER




Per avui dilluns s'espera un matí amb restes de núvols a l'est de les comarques de Tarragona i sud de les de Barcelona que podran deixar els cels en aquestes zones variables, a estones ennuvolat cap al sud de Tarragona, amb tendència a disminuir els núvols al llarg del matí. Fins i tot no es dascarta que fins a mig matí es pugui escapar algun ruixadet al sud del litoral Tarragoní. Cels variables també a la cara nord del Pirineu. I cels força asserenats a la resta del País.

A la tarda els cels es mantindrien variables a la cara nord del Pirineu i cels força asserenats a la resta. De cara al vespre podrien arribar alguns núvols per l'extrem nordest del País.

Els vents seran tot el dia de NNO a totes les zones marítimes girant a la tarda a SSE a la Costa Central.

Les temperatures avui seran més baixes.

domingo, 19 de febrero de 2012

PREVISIÓ PER DIUMENGE 19 DE FEBRER




Per avui diumenge s'espera un matí en que tot i que a primera hora puguin estar els cels força asserenats en molts punts, ràpidament els núvols aniran incrementant-se deixant els cels variables a gairebé tot el País. Passat el migdia podrien aparéixer les primeres precipitacions pel Pirineu més occidental. Es pot presentar algun banc de boira local a primeres hores en alguna vall.

A la tarda els núvols seran presents a totes les comarques amb cels variables. Al Pirineu, Prepirineu sobretot oriental i sector nordest els núvols podrien ser a estones més compactes i deixar els cels ennuvolats. A la tarda hi haurà precipitacions al Pirineu, zones del Prepirineu, avançant amb les hores cap a les comarques interiors de Girona i nord de la depresió central. Les precipitacions ja avançada la tarda i vespre es podran anar extenent cap a zones litorals i prelitorals de Girona i Barcelona i de cara a la nit fins i tot hi hauria la possibilitat que també poguessin arribar al sector nord de Tarragona.

La cota de neu baixarà fins a 600m o inferior a la cara nord del Pirineu i fins a uns 800-900m a la resta de zones o lleugerament inferior de forma local en moment de xàfeg intens.

Els vents seran tot el dia de NNO als dos extrems del litoral i de ESE entre el nord de la Costa Daurada i la Costa Brava.

Les temperatures mínimes es mantindran sense grans canvis i les màximes es quedaran una mica més curtes.

sábado, 18 de febrero de 2012

IMATGES DE LA SEGARRA AVUI DISSABTE

Avui dissabte migdia he anat a fer un tomb per la Panadella per veure d'aprop el famós radar meteorològic que hi ha allà. En arribar un gran rètol ja anuncia de la presència del radar:

De FEBRER 2012


Encara hi havia neu en els marges de les nevades de fa dies enrera:

De FEBRER 2012


Espectaculars les instal.lacions amb el radar, l'observatori meteorològic i totes aquestes antenes i parabòliques que no se ben be per que eren:

De FEBRER 2012


I a la tarda una volteta per Cervera amb cels total i absolutament asserenats tota la jornada amb temperatures molt agradables:

De FEBRER 2012

TARDA DE DIUMENGE AMB INESTABILITAT

Demà diumenge i després de uns dies en que ha anat pujant la temperatura a tots els nivells, altra vegada ens entra fred a 5500m amb formació d'una baixa al sud de les costes Franceses:



Aquesta petita baixa ens bombejarà altra vegada vent de nord cap a nosaltres que altra vegada farà baixar les temperatures a 1500m com es pot veure en aquest mapa previst ja per dilluns:



Aquí teniu representat en el isobàric el front que ja estarà demà diumenge a migdia a les portes d'entrar a Catalunya i que és el que porta al seu darrera la nova entrada d'aire fred:



El front reactivarà demà les nevades al Pirineu especialment cara nord, però a diferència de la darrera entrada de nord que no va ser capaç de reactivar-se per que en arribar va trobar aire més fred i més sec que el que duia associat, en aquest cas, el front en arribar es trobarà al damunt nostre amb temperatures més elevades que aleshores i també quelcom més d'humitat.

Resumint, el front com deiem reactivarà les nevades al Pirineu però a més, a la tarda podrà generar ruixats, alguns d'ells moderats en àmplies zones del nordest del País i en zones del litoral i prelitoral comprès entre el nord de la Costa Daurada i la costa brava.

La cota de neu que en un principi estarà força per damunt dels 1000m, ens podrà baixar ràpidament a uns 800m i localment per sota en forma de possibles calabruixades.

En tot cas, demà a la previsió matinal d'aquest blog, intentaré afinar les ubicacions de les precipitacions i també el tema de la cota de neu.

I molt de compte per que alguns models ens mostren la possibilitat per dimarts matinada d'algunes nevades a cota gairebé de nivell de mar en algunes comarques de Girona i Barcelona. No tots els models ho marquen i per tant de moment no hi farem massa cas i ho deixarem en quarentena per anar-ho seguint.

A partir de dimecres i tot el que restaria de setmana l'anticicló es faria amo i senyor de la situació amb estabilitat marcada per força dies i amb clara recuperació de temperatures.

PREVISIÓ PER DISSABTE 18 DE FEBRER




Per avui dissabte s'espera un dia molt asserenat a bona part del País, només destacant la possible presència d'alguns bancs de núvols al llarg de la jornada al Pirineu Oriental, Costa Brava i extrem nordest del País que podran deixar el cel a estones variable. A la tarda arribada de núvols també al Pirineu occidental. Presència de boires bastant denses a Osona que a mig matí s'haurien de disipar i algun banc de boira de caràcter més local en alguna vall interior.

Els vents seran al matí a primera hora de NNO a totes les zones marítimes però a mesura que avanci la jornada aniran girant a SSO a tot el litoral.

Les temperatures avui seran més altes, tant les mínimes com les màximes. Únicament en alguns punts del litoral i prelitoral on ahir al matí hi havia núvols i avui el cel serà serè, les mínimes podran ser més baixes.

viernes, 17 de febrero de 2012

AIXÍ SE N'ANAVA EL SOL AVUI A BARCELONA

Imatge de molt mala qualitat però que mostra els darrers moments del sol d'avui divendres des del barri de Glòries de Barcelona:

De FEBRER 2012

AIXÍ ES LLEVA EL DIA A BARCELONA

Tal i com ja us avançava ahir en una entrada d'aquest blog, avui a la ciutat ja tindrem més núvols que els darrers dies amb estones de cels variables i estones amb cels més carregats.

Així teniem el cel al barri de Glòries de Barcelona a les 8h d'aquest matí:

De FEBRER 2012


I així a les 8.30h:

De FEBRER 2012


De ruixats al final no se n'haurien de presentar, malgrat no és impossible que en algun punt del litoral o prelitoral, en un moment de compactacio dels núvols es pogués esapar algun goteta despistada.

PREVISIÓ PER DIVENDRES 17 DE FEBRER




Per avui divendres s'espera un dia en que tot i que els cels a primera hora del matí podran estar asserenats a gran part del País, els núvols puguin augmentar amb el pas de les hores i deixar els cels variables a bona part del litoral, prelitoral, zones de la depresió central i Pirineu i Prepirineu sobretot el seu vessant oriental. En alguns punts dels citats, en alguns moments els núvols es podran fer especialment abundants i fins i tot tapar el cel per complet. No seria impossible fins i tot que s'escapés alguna goteta en algun moment de compactació d'aquests núvols. A la resta del País, els cels romandran força asserenats al llarg de tota la jornada. A primera hora del matí es podria presentar algun banc de boira molt local al nord de la depresió central.

Els vents seran tot el dia de NNO als dos extrems del litoral, NNE al nord de la Costa Brava i e SSE a la resta de zones marítimes.

Les temperatures mínimes seran similars o una mica més baixes excepte a alguns punts del litoral i prelitoral on els núvols hi siguin presents de matinada on les mínimes podran ser més altes. Les màximes es quedaran una mica més curtes que les registrades ahir.

jueves, 16 de febrero de 2012

DEMÀ DIVENDRES MÉS NÚVOLS I ALGUN POSSIBLE RUIXAT

Per demà divendres tenim algunes novetats, malgrat estem dins un context d'estabilitat amb presions superiors als 1020Hpa i clarament abraçats pel nostre amic l'anticicló com podeu veure en aquest mapa previst per demà:




A uns 1500m ens entra una miqueta d'aire fred impulsat pels vents que encara son de nord degut a que encara estem a la banda est de l'anticicló:



Aquesta mica d'aire fred que ens entrarà a 1500m, juntament amb les temperatures en superfície que ja han pujat una mica respecte dies anteriors faran que el contrast tèrmic entre ambdues alçades es faci una mica més marcat i tot plegat ajudat per l'entrada demà de vents d'origen marítim tal i com podeu veure en el mapa següent, afavorirà que el dia es presenti amb molts més núvols en les zones en que confueixin tots aquests factors que us he citat i que més o menys us he representat amb aquestes dues línies negres:



Per tant, demà dia en que veurem més núvols, en la majoria de casos sense més conseqüències per que estem en terreny plenament anticiclònic, però sense descartar que de forma local, en algun punt del litoral o prelitoral es pugui escapar algun feble ruixat(no és segur) que demà intentaria confirmar i ubicar en la previsió que faig cada matí en aquest blog.