DARRERA HORA

lunes, 6 de febrero de 2012

TENDÈNCIA MITJÀ TERMINI

La setmana que avui comencem seguirem amb temperatures ben baixes i a l'espera de que a partir de divendres ens puguin arribar canvis més importants.

Mireu demà dimarts com una bossa freda en alçada es despenja del nord Escandinau i agafa la directa cap a la nostra zona:



Dijous aquesta bossa ja es trobarà a Centre-Europa:



I divendres aquesta bossa freda amb temperatures d'acompanyament de vora -40ºC ja s'haurà situat a la Mediterrània Occidental entre el sud de França-Catalunya-Itàlia tal com mostra el següent mapa del model Europeu, formant una baixa quan entra en contacte amb el mar calentet:



Per fer una mica de comparació us poso també el mateix mapa previst per divendres però del model GFS. Podeu veure que poquetes diferències hi ha d'un model a un altra:



Si aquesta baixa es formés on ara mateix diuen aquests mapes, no serien d'esperar grans conseqüències en quant a precipitacions a Catalunya per que els vents serien mssa marcadament del nordest amb origen massa continental i amb molt poca o gens aportació d'humitat. Malgrat tot, caldrà estar atents per que es models encara presenten molta dispersió en la nostra zona i és que encara no tenen gens clar on ubicar aquesta baixa que igual que ara la ubiquen on us he mostrat, demà ens l'ubiquen una mica més al sud i ens giren els vents a gregal allevantat amb canvi dràstic de ronòstic per la nostra zona a més nevades. N'haurem d'estar atents els dos pròxims dies per acabar de veure a on deriva tot plegat.

De moment podem gairebé assegurar que aquest embossament es deixarà caure a la nostra zona, que acabarà gestant una baixa i que després ens bombejarà novament aire molt fred continental amb nova baixada forta de temperatures com es pot veure en el mapa:




Falta donç acabar de pulir la posició exacta de la baixa que de moment no està ni molt menys clara i per tant l'incognita de si a partir de divendres tindrem precipitacions o ens quedarem en una entrada seca o semi-seca amb algun front de retrocés similar al de dijous passat.

Ho anirem seguint!!