DARRERA HORA

sábado, 4 de febrero de 2012

DEMÀ DIUMENGE ARRIBA UNA PERTURBACIÓ

Demà diumenge ens arriba un front a Catalunya. El front és de caràcter càlid, és a dir, amb el seu pas, la tendència serà a una progressiva pujada tèrmica a tots els nivells atmosfèrics:



Si mirem els mapes d'humitats a diferents alçades, observarem que demà a les comarques del nordest els vents serien més marcadament de nord-nordest, amb origen més continental i per tant molts més secs. Ho podem veure en el mapa a nivell de superfície:





També en els mapes previstos a uns 800m:



I molt més visible en els mapes previstos a uns 3000m amb aquesa llengua tan seca recorrent el nordest:



Vaja, que els vents secs de nordest impedirien l'avanç del front cap al nordest on fins i tot bona part del dia els núvols serien poc compactes.

Amb aquest panorama, demà serien d'esperar precipitacions distribuides aproximadament com diu el següent mapa. La distribució és aproximativa ja que dependrà molt de fins on actuin els vents secs i baixes humitats dels mapes anteriors, per que el front pugui avançar alguna comarca més a l'est o quedar-se alguna comarca més a l'oest. En general, malgrat l'apariència del mapa, les precipitacions serien de caràcter feble, localment moderades al Pirineu occidental i en alguns punts de l'extrem sud:



El que podria ser més destacable o noticiable és que malgrat parlem d'un front càlid, és càlid per que porta associades isotermes superiors a les que tenim ara mateix al damunt però malgrat tot, no serien isotermes massa elevades i per tant, veient l'hora d'arribada del front que es trobaria molt aire fred en superfície, molt probablement es veuria nevar per "simpatia" en molts punts de les zones afectades per precipitació en gairebé qualsevol cota.