DARRERA HORA

viernes, 30 de marzo de 2012

TENDÈNCIA METEOROLÒGICA SETMANA SANTA

Com us comentava dimecres en aquest mateix blog, la setmana santa sembla que serà mogudeta i que estarem entretinguts meteorològicament parlant.

Aquesta és la situació que teníem ahir dijous on si us hi fixeu teniem un embossament fred aïllat al sudoest Peninsular que provocava inestabilitat en aquella zona:



Fixeu-vos com aquest dissabte, aquell embossament fred s'eixample més, abarcant encara més zones de la Península Ibèrica. Nosaltres encara quedaríem fora del seu radi d'acció aquest dissabte, però ja notaríem que els cels no son completament asserenats ja que tindriem presència d'alguns núvols prims. Poca cosa de moment.



Entre diumenge i dilluns, l'embossament fred que estava aïllat, es reintegra amb el gran solc fred que circula com és habitual a més latitud per Europa i deixarà d'estar aïllat i es crearà un solc en alçada sobre la Península. Aquest reintegrament i formació del solc en alçada es configuraria de forma definitiva al llarg de la jornada de dilluns.

Això comportarà que diumenge, dia de rams, ja tinguem encara més presència de núvols prims que dissabte i a més aparició dels primers ruixats i tempestes de moment però, bastant enquadrats cap al Pirineu i Prepirineu, difícilment en d'altres zones. Dilluns l'inestabilitat aniria a més i els ruixats i tempestes ja s'anirien extenent per d'altres zones del País sense fer-se encara generals:



Entre dimarts i dimecres, el solc en alçada anirà agafant cada vegada més cos degut a l'injecció d'aire fred en alçada que anirà rebent del gran solc fred Europeu al que ja estarà plenament integrat.

Nosaltres estarem situats de ple a la banda més activa del solc, és a dir, a la zona de més divergència en alçada i a més a la seva zona de vorticitat positiva, és a dir, a la zona amb més facilitat pels ascensos i creació de grans núvols. En definitiva, que entre dimarts i dimecres, l'inestabilitat s'accentuaria encara més i els ruixats i tempestes la es podrien fer força generals, amb calamarsades freqüents i amb baixada de temperatures cada vegada més clara i neu abundant a les muntanyes.

A diferència del temporal de la setmana passada en que va ploure abundantment i de forma molt general, en aquest cas parlaríem de precipitacions de distribució molt més irregular com sol passar en situacions de tempestes. Malgrat tot, a gairebé tot arreu, un dia o altra de la setmana acabaran tenint precipitació:



Per divendres sant semblaria que el solc en alçada podria començar a perdre pistonada i per tant l'inestabilitat anar clarament a la baixa al tram final de la setmana santa. Malgrat tot queden molts dies pels 4 dies més festius de la setmana(els 4 últims) i es fa molt difícil ara mateix assegurar que la cosa podria millorar a partir de divendres. Us recomano seguir la informació d'aquest blog ja que dilluns vinent us faré cinc cèntims del que ens podria devenir més enllà de divendres sant:



I per acabar comentarem el que s'espera que facin les temperatures. Ahir dijous fixeu-vos que a Catalunya estàvem dins aquesta zona groga de temperatures més càlides:



De cara a dilluns ja serien colors més verdosos, és a dir, ja serien temperatures més fresquetes:



I de cara a dijous sembla que tocarien fons i l'ambient es faria força frescot que ens recordaria que la xaqueta encara l'hem de tenir ben a ma:



Com deia abans, recomano que seguiu l'informació d'aquest blog ja que dilluns inentaré fer-vos cinc cèntims del que ens pot devenir meteorològicament parlant els 4darrers dies de la setmana santa, és a dir, de divendres sant fins el dia de la mona.