DARRERA HORA

miércoles, 14 de marzo de 2012

BOIRA MARINA

Avui dimecres, tal i com ja s'esperava i s'havia previst, hem tingut boires marines que han afectat alguns trams litorals. Aquí teniu una seqüència de fotografies del Port Olímpic de Barcelona, del moment en que aquestes boires eren sobre mar i com finalment acaben endinsant-se terra endins:

De mapes


De mapes


De mapes


Aquestes fotografies han estat extretes de ARA.CAT.

I com es formen aquest tipus de boira? Donç mireu, son el que se'n diuen boires d'advecció.

Hi ha tres mesos que son particularment més propicis a la formació d'aquest tipus de boires. Son els mesos d'abril, maig i juny, malgrat de vegades també es poden formar en mesos anteriors com és el cas d'avui, si hi ha un ascens tèrmic important.

En aquests mesos i coincidint amb dies en que les temperatures pugen força, és màxim el contrast entre les temperatures encara fredes de la superfície del mar i la de l'aire que hi ha immediatament al seu damunt, més càlid.

L'aire que hi ha just al damunt de la superfície marina es refreda bruscament en contacte amb l'aigua més freda i es crea una inversió tèrmica amb les temperatures més càlides de les capes d'aire superiors. Amb això es crea una espècie de capa en que la humitat es fa molt elevada entre la superfície del mar i el coixí càlid d'unes capes més amunt i això propicia la formació d'estrats i boires sobre el mar que les brises(marinades) endinsen terra endins.