DARRERA HORA

martes, 4 de octubre de 2011

DIVENDRES, CANVI DE TEMPS

La setmana passada us anunciava per la segona meitat d'aquesta setmana una important davallada de temperatures i amb poques precipitacions tot i que us comentava que en alguns punts sí que podria haver-ne de més destacables. Donç bé, el canvi ja el tenim aquí i concretament serà al llarg de la jornada de divendres.

El desplaçament de l'anticicló a l'Atlàntic, permetrà que una important bossa d'aire fred en alçada es despengi cap al sud d'Europa, formant una depresió al nord de la Península Itàlica. Aquest embossament fred en alçada ens afectarà de forma indirecta provocant una baixada de temperatures a tots els nivells de l'atmosfera.

En el següent mapa podeu veure com entre l'anticicló i la depresió que us comentava en entra un fluxe marcat de nord que serà el causant de la baixada de temperatures:







El front que separa les dues masses d'aire, el fred que ens entra del càlid que ara mateix tenim al damunt, està previst que ens passi pel damunt entre la matinada i matí de divendres. De fet, en aquest mapa previst pel migdia de divendres ja veiem com el front s'allunya ràpidament per la Mediterrània.



El més destacable de tot és la baixda que tindrem de temperatures un cop passi el front. Aquí teniu aquest mapa de temperatures actuals, avui dimarts, a 1500m d'alçada i veieu que tenim aproximadament uns 15ºC a aquella alçada:



I en canvi, dissabte de matinada, passarem a tenir a uns 1500m d'alçada, des de 0ºC en zones del Pirineu fins a uns 6-7ºC en els llocs més càlids. Baixada contundent!!





I en quant al que ens espera de moviment, comentar que ja dijous tarda i vespre podrem veure més núvols al cel. El cel ja no estarà tan serè com aquests dies. I serà divendres matinada i matí, que els núvols es faran molt més variables, amb algunes precipitacions al Pirineu i algun ruixat a la meitat nord. Tot plegat poc important.

Segurament el més destacable passarà un cop ens hagi arrebassat el front, coincidint amb l'entrada de la tramuntana i el mestral als do extrems del País. Aleshores serà quan es veurà neu altra vegada al Pirineu com ja va passar fa tres caps de setmana. I segurament tindrem alguns ruixats i potser fins i tot alguna tempesta en alguns punts del litoral i prelitoral entre el nord de Tarragona i el sud de la Costa Brava. Seran molt irregulars, molt locals i no afectaran ni molt menys a tota la zona que he comentat. Això sí, Allà on es presentin, localment podria caure alguna precipitació maca i intensa.

S'haurà de seguir!!