DARRERA HORA

miércoles, 26 de octubre de 2011

ALERTA POSSIBLES AIGÜATS SEVERS

Atenció a l'episodi que iniciem dins d'unes poquetes hores per que el podríem catalogar de primeríssima categoria o fins i tot de categoria superior.

Un embossament fred molt marcat en alçada es despenja sobre la Península. En el seu avenç demà, cap a nosaltres en forma de front fred, es produirà un xoc molt important de masses d'aire de diferents característiques, que afavorirà de forma clara i contundent la inestabilitat a bona part del País.



Degut a aquest xoc de masses d'aire, els índex d'inestabilitat seran molt marcats especialment al litoral i molt especialment a l'extrem nordest de Catalunya.



Les humitats demà dijous seran elevadíssimes a tots els nivells, especialment a les comarques Barcelonines i Gironines.

Aquí podeu veure la distribució que us he comentat de les bosses d'humitat demà dijous a uns 5000metres amb vents marcats de SSO a aquella alçada:





I aquí teniu la distribució de la mateixa a uns 3000m, també amb vents de SSO:



Amb aquest panorama cal esperar per demà un dia en que a mesura que avanci la jornada les pluges i tempestes es vagin generalitzant, primer pel sud i ponent, després enfortint-se en cares sud de les muntanyes especialment del nord de Lleida i després aniran arribant a Barcelona i a Girona, a l'hora que aniran agafant embranzida ja que serà justament en aquestes dues zones, Barcelona i Girona, on tindran el màxim d'ingredients per rebre aiguats potents, persistents, forts o molt forts i amb acompanyament de fenòmens tempestuosos que localment poden anar associats a algun fenòmen sever, especialment en zones litorals i prelitorals.

Però això no és tot, un cop passat el front, es gesta una depresió mediterrània que començarà a bombejar vents humits de llarg recorregut marítim que el que faran és que les pluges es reactivin de nou i l'episodi tingui continuitat tota la nit de dijous a divendres i tot divendres i molt especialment a les comarques Gironines i com m´s a l'extrem nordest d'aquestes ens trobem.

Aquí teniu el mapa per divendres amb la depresió Mediterrània ben gestada i amb aquest fluxe de vent que si us fixeu amb l'isòbara que arriba al nordest de Girona, aquesta parteix gairebé de l'altra banda de la Mediterrània amb un recorregut marítim de molts quilòmetres. No cal dir que la mar de fons serà molt marcada i junt amb la mar de vent, poden alterar notablement la mar.




Els índex d'inestabilitat es mantindran bastant elevats al litoral i especialment al nordest.



I a més, a tot això se li juntarà com us comentava aquest canal de vent marítim en superfície de llarg recorregut que en aquest mapa es pot veure molt ben representat en coloració verdosa i que com podeu veure va a parar de ple a l'extrem nordest del País




Resumint, divendres podem tenir un autèntic temporal de llevant, que afectaria de forma contundent bona part de les comarques de Girona i nord de Barcelona i en general de forma molt important a tot l'est del País.

Especial atenció a comarques com l'Alt i Baix Empordà, Pla de l'estany, Garrotxa i Ripollès, per que en aquestes comarques, entre el que pugui caure demà dijous, divendres i ja veurem si part de dissabte, es podrien superar amb escréix els 200mm i puntualment els 300mm. I atenció en general a tot l'est del País, on els registres de més de 100mm en tot l'episodi sembla que podrien ser força generalitzats.

Les pluges del passat dilluns, només van ser un petit aperitiu del que se'ns tira al damunt i això que dilluns en alguns punts va caure molta aigua. La situació la podem qualificar d'alt risc, així que molt de compte i a gaudir dels fenòmens que ens brindarà aquest episodi.