DARRERA HORA

domingo, 3 de octubre de 2010

QUE ENS ESPERA LES PRÒXIMES 24 HORES?

En l'anàlisi que us feia el divendres, us comentava que la situació de la pròxima nit i matinada calia seguir-la, perque depenent on s'acabés ubicant la baixa, el capítol de pecipitacions podria variar de manera substancial. Donç bé, anem ara a analitzar-ho amb detall, per veure que pot passar la pròxima nit i matinada al nostre País.

En aquest primer mapa de fa una estoneta a les 6h del matí, podem veure com ja s'ha format amb puntualitat la baixa l'oest de Galícia. Tot el sudoest de la comunitat Gallega i el nordoest de Portugal, avui tindran un dia ben passat per aigua. Molta aigua!!! Aquí en canvi, de moment, encara ens mantenim al marge, amb temps estable amb presència d'alguns núvols que aniran a més de cara a la tarda i vespre.



En aquest altra mapa previst per les 6h de demà dilluns, veiem com la baixa s'ubicarà finalment sobre les costes de l'oest de França. Sembla que sigui molt lluny i que no ens hagi d'afectar, però l'embossament fred que l'acompanya a una alçada de 5500m, sí que ens abraçarà. De fet, les temperatures a aquella alçada patiran una baixada sobtada de 5ºC i això sempre provoca un augment de l'inestabilitat, que sumada a que en superfície es trobarà amb molta escalfor acumulada al llarg del cap de setmana degut als vents del sud, farà disparar els núvols en molst punts del País.




Aquí tenim el mapa de precipitacions acumulades entre la mitjanit i les 6h de demà dilluns. Com us deia abans, l'entrada d'aire fred en alçada unida a l'entrada de vents del sud posfrontals, realimentaran els núvols i faran que puguin haber ruixats i tempestes entre febles i moderats en molts punts de l'interior, centre i Prepirineu especialment. A la resta del País també en podran haber però menys importants. Inclús hi haurà algunes comarques, especialment del nordest, que gairebé no veuran ploure.



La pregunta és...I el litoral que? Arribaran o no arribaran al litoral? Donç bé, com us he comentat abans, la baixa es situarà a l'oest de França. La situació més propícia pel litoral català és que la baixa vagi a parar entre el país Valencià i les Balears enviant-nos fluxe de vents de llevant, però no és el cas. En aquest cas, les condicions no acompanyaran en superfície ja que en general els vents seran de sud-sudoest i per tant, al litoral poca cosa hi arribarà. Ara bé, si us hi fixeu bé, si que hi haurà una part del litoral on podria arribar alguna cosa.

En el següent mapa, podem veure com de matinada i just en el moment previ a la arribada de la perturbació, els vents a la Costa Central giren per una poca estona a sudest. Això em fa pensar que en aquesta zona si podria formar-se alguna tempesta degut a l'aportació de vents marítims.



I el que sí que notarem de veritat és una baixada important de temperatures. I és que si mirem el mapa de les 6h del matí d'avui, veiem que estem amb temperatures de 15ºC a 1500m ara mateix.




I en canvi en aquest altra mapa previst per demà dilluns a migdia, la isoterma de 15ºC ja la tindran a les illes de Corsega i Cerdenya i en canvi nosaltres estarem amb temperatures a 1500m inferiors als 10ºC.



En definitiva, nit i matinada de ruixats i tempestes entre febles i moderades que afectaran sobretot interior, prepirineu i centre del País. També en poden caure en qualsevol altra punt però menys importants. I pel que fa al litoral, potser al voltant de la Costa Central alguna pugui tenir una mica més d'entitat. Totes elles han de ser més aviat de curta durada, gens estàtiques i per tant, en principi no s'esperen grans acumulacions d'aigua, potser sí intensitat forta de manera local.